În prima sa reacţie după incidentele militare din Marea Azov, preşedintele rus Vladimir Putin l-a acuzat pe omologul său din Ucraina, Petro Poroşenko, că a orchestrat o „provocare” navalăla sfârşitul săptămânii trecute, pentru a-şi creşte cota de popularitate înaintea alegerilor.
“A fost evident o provocare”, a declarat Putin, la un forum pe teme financiare organizat la Moscova.
“A fost organizată de preşedinte înainte de alegeri. El este pe locul cinci la popularitate şi atunci a trebuit să facă ceva. A fost folosit incidentul ca un pretext pentru a implementa legea marţială”, a declarat Putin, potrivit news.ro.
Liderul de la Kremlin a mai susţinut că Occidentul este gata să-i ierte pe politicienii din Ucraina pentru că cred în narativul anti-Rusia pe care o promovează Kievul.
“Navele militare au intrat în apele teritoriale ale Rusiei şi nu au răspuns gărzilor de coastă… Ce puteau face?” a spus Putin. “Ar face la fel şi în ţara ta, este absolut evident”, i-a transmis el unui om de afaceri străin.
„Ce s-a întâmplat de fapt? Ei (ucrainenii, n.r.) nu au răspuns la cererile gărzilor noastre de coastă. Ei au intrat în apele noastre teritoriale”, a insistat Putin.
“Aceste ape teritoriale au fost mereu ale noastre, chiar înainte ca Crimeea să facă parte din Rusia”, a adăugat preşedintele rus.
Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene şi a capturat echipajele lor duminică pe motiv că acestea ar fi intrat ilegal în apele sale teritoriale, ceea ce Ucraina neagă.
Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că ţara sa se confruntă cu „amenințarea unui război total” cu Rusia, care și-a „sporit drastic” prezența militară la graniță. Ucraina a introdus legea marțială pentru cel puțin 30 de zile ca urmare a sechestrării navelor sale.
În același timp, Rusia îşi trimite noi sisteme de rachete sol-aer S-400 în Crimeea, acest lucru tensionând şi mai mult situaţia cu Ucraina.
Kremlinul a trimis, treptat, din ce în ce mai multe dizpozitive militare în Crimeea de când a anexat peninsula de la Ucraina în 2014, transformând-o în ceea ce presa de stat din Rusia a numit “o fortăreaţă”.