Vladimir Putin acuză Ucraina de „provocări grosolane și cinice” la Bucea, scena unui adevărat masacru. Moscova susține că ucrainenii pregătesc „provocări similare” în alte localități

Vladimir Putin acuză Ucraina de „provocări grosolane și cinice” la Bucea, scena unui adevărat masacru. Moscova susține că ucrainenii pregătesc „provocări similare” în alte localități
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Natalia Seliverstova

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a acuzat autoritățile ucrainene că s-ar afla în spatele unor „provocări grosolane și cinice” la Bucea. Reacția liderului de la Kremlin vine în contextul în care trupele ruse sunt acuzate că au comis un adevărat masacru în această localitate ucraineană din regiunea Kiev.

Vladimir Putin acuză Ucraina de „provocări grosolane și cinice” la Bucea

„Putin l-a informat (pe Viktor Orban) despre situația referitoare la discuțiile între reprezentanții ruși și cei ucraineni și a oferit, de asemenea, evaluarea (sa) principială cu privire provocarea grosolană și cinică din partea regimului de la Kiev în orașul Bucea”, se arată într-un comunicat transmis de Kremlin, potrivit AFP preluată de Barron`s.

Poziția Kremlinului vine în contextul în care liderul rus l-a sunat miercuri pe prim-ministrul Ungariei, care susține că i-a cerut încetarea imediată a focului în Ucraina, dar și că i-a propus organizarea unor discuții de pace la Budapesta, invitație la care Vladimir Putin ar fi răspuns „pozitiv”. În plus, șeful guvernului ungar a anunțat că autoritățile ungare sunt pregătite să plătească în ruble pentru gazul rusesc.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat trupele ruse că au ucis zeci de civili la Bucea, în condițiile în care, odată cu retragerea forțelor ruse din orașe, în spațiul public au apărut imagini cu masacrul pe care l-ar fi lăsat acestea în urmă.

Responsabilitatea pentru crimele comise la Bucea și în alte localități din ucrainene aparține Rusiei, a spus și Ministerul român al Afacerilor Externe. La rândul său, președintele american Joe Biden l-a numit „criminal de război” pe Vladimir Putin.

Ministerul rus al apărării susține că autoritățile ucrainene pregătesc „provocări similare” în localitățile Konotop și Trostsianeț din nord-estul Ucrainei.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a învinuit și presa occidentală pentru cele întâmplate la Bucea.

„Da, acuz media occidentală, în primul rând publicațiile americane, nu numai de răspândire de falsuri și de dezinformare, ci și de complicitate în această acțiune punitivă de ucidere a civililor în Bucea”, a spus ea, într-un dialog cu reporterii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)