Vladimir Putin a vorbit despre România! Liderul de la Kremlin a precizat care este rolul nostru în contextul geo-politic

Publicat: 06 06. 2022, 16:51
Actualizat: 06 06. 2022, 17:56
Foto: Kremlin.ru

În ultima perioadă, tot mai multe țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la criza alimentară, foametea pe scară largă, creșterea prețurilor alimentelor la nivel mondial, precum și a celor la petrol și gaze. Aceste probleme sunt interdependente și Occidentul consideră Rusia vinovată. În cadrul unui interviu pentru postul de televiziune Rossiya 1, Vladimir Putin a fost întrebat despre cauzele acestor probleme. Liderul de la Kremlin a negat că Rusia ar avea vreo vină în această situație și a respins responsabilitatea către SUA și politica financiară de acolo, informează Kremlin.ru.

Vladimir Putin a menționat că vina pentru criza alimentară, preconizată la nivel global nu este a Rusiei. Acesta a afirmat că după deminarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Rusia va asigura trecerea „în siguranță” a transporturilor navale de cereale din Ucraina către restul lumii. Putin a mai spus că o rută de export posibilă este și prin România, pe Dunăre.

Motivele declanșării crizei alimentare

Potrivit declarațiilor președintelui rus, dificultățile au început încă în perioada pandemiei.

„În primul rând, situația cu piața mondială alimentară nu s-a înrăutățit ieri și nici măcar odată cu lansarea operațiunii militare speciale a Rusiei în Donbass, în Ucraina. Situația a suferit o scădere în februarie 2020, în timpul eforturilor de a contracara pandemia de coronavirus, când economia globală era în scădere și trebuia reînviată.

Situația era destul de diferită în Statele Unite. Masa monetară din Statele Unite a crescut cu 5,9 trilioane în mai puțin de doi ani, din februarie 2020 până la sfârșitul anului 2021 – productivitate fără precedent a mașinilor de tipărit bani. Oferta totală de numerar a crescut cu 38,6 la sută.

Aparent, autoritățile financiare americane credeau că dolarul este o monedă globală și că se va răspândi, ca de obicei, așa cum a făcut-o în anii precedenți, se va dizolva în economia globală, iar Statele Unite nici măcar nu l-ar simți. Dar asta nu s-a întâmplat, nu de data aceasta. De fapt, oameni decente – și există astfel de oameni în Statele Unite – secretarul de Trezorerie a spus recent că au făcut o greșeală. Deci, a fost o greșeală făcută de autoritățile financiare și economice ale SUA – nu are nimic de-a face cu acțiunile Rusiei în Ucraina, nu are nicio legătură”

Al doilea motiv enumerat de Vladimir Putin este politica dusă de șările europene, în special a Comisiei Europene cu referire la sectorul energetic. Liderul a declarat că actorii politici „au profitat de preocupările naturale ale oamenilor cu privire la climă, schimbările climatice și au început să promoveze această agendă verde”. Astfel, a ajuns la concluzia că metodele alternative de producere a energiei sunt supraestimate, în timp ce au început să slăbească importanța tipurilor convenționale de energie, inclusiv, și mai ales, a hidrocarburilor.

Este responsabilitatea partenerilor

Conform celor menționate de președinte, toate acțiunile au condus la lipsa de investiții în sectorul energetic mondial, și ca urmare a creșterii prețurilor la gaze, prețurile la îngrășăminte au urmat exemplul.

„De îndată ce prețurile la îngrășăminte au început să crească, multe afaceri, inclusiv cele din țările europene, au devenit neprofitabile și au început să se închidă complet. Cantitatea de îngrășământ de pe piața mondială a scăzut, iar prețurile au crescut dramatic, spre surprinderea multor politicieni europeni.

Dar când ne-am lansat operațiunea, așa-zișii noștri parteneri europeni și americani au început să ia măsuri care au agravat situația atât în ​​sectorul alimentar, cât și în producția de îngrășăminte”

Occidentul minte

La întrebarea despre faptul că oficialii de rang înalt acuză Rusia că a împiedicat cerealele să plece din porturile ucrainene, liderul a menționat că este o „înșelătorie”.

„În primul rând, sunt câteva lucruri obiective și le voi menționa acum. Lumea produce aproximativ 800 de milioane de tone de cereale, grâu pe an. Acum ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Deci, 20 de milioane de tone din 800 de milioane de tone reprezintă 2,5 la sută. Dar dacă pornim de la faptul că grâul reprezintă doar 20 la sută din toate produsele alimentare din lume – și acesta este cazul, acestea nu sunt datele noastre, ci provin de la ONU – asta înseamnă că aceste 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt doar 0,5 la sută, practic nimic. Acesta este primul punct.

Al doilea. 20 de milioane de tone de grâu ucrainean sunt exporturi potențiale. Astăzi, organismele oficiale ale SUA mai spun că Ucraina ar putea exporta șase milioane de tone de grâu. Potrivit Ministerului Agriculturii, cifra nu este de șase, ci de aproximativ cinci milioane de tone, dar bine, să presupunem că este de șase, plus că ar putea exporta șapte milioane de tone de porumb – aceasta este cifra Ministerului Agriculturii. Ne dăm seama că asta nu este mult”

O cale de export este prin România

Vladimir putin a precizat că nu împiedică exportul cerealelor ucrainene și există mai multe moduri de a efectua această operațiune.

„Primul, îl puteți expedia prin porturile controlate de Ucraina, în principal în Marea Neagră – Odesa și porturile din apropiere. Noi nu am minat abordările spre port – Ucraina a făcut asta”

Pentru asta trebuie să fie deminate porturile și să ridice navele scufundate, iar Rusia va garanta trecerea pașnică.

„Al doilea, mai există o oportunitate: porturile din Marea Azov – Berdiansk și Mariupol – sunt sub controlul nostru și suntem gata să asigurăm o ieșire fără probleme din aceste porturi, inclusiv pentru cerealele ucrainene exportate. Mergeți înainte vă rog.

Al treilea, este posibil să se mute cereale din Ucraina prin Dunăre și prin România.

Al patrulea, este posibil și prin Ungaria.

Și în al cincilea rând, este posibil să faceți acest lucru și prin Polonia. Da, sunt unele probleme tehnice pentru că șenilele sunt de ecartament diferit și boghiurile roților trebuie schimbate. Dar asta durează doar câteva ore, asta este tot ”

Concluzia făcută de Putin este că nu există problema transportului de cereale. Cel mai simplu mod ar fi transportul prin Belarus, dar ar trebui să fie ridicate sancțiunile.

Întrebat cum ar funcționa logistica, Vladimir Putin a declarat că fără probleme.

„Sunt bineveniți. Vom asigura trecerea pașnică, garantăm abordări sigure către aceste porturi și asigurăm intrarea în siguranță a navelor străine și trecerea prin Marea Azov și Marea Neagră în orice direcție.

Apropo, mai multe nave sunt blocate în porturile ucrainene în acest moment. Acestea sunt nave străine, zeci de ele. Sunt pur și simplu închiși, iar echipajele lor sunt încă ținute ostatice”