Vladimir Putin a susținut că nu se va vaccina public anti-COVID-19 deoarece nu vrea să facă „pe maimuța”

Vladimir Putin a susținut că nu se va vaccina public anti-COVID-19 deoarece nu vrea să facă „pe maimuța”
Foto: Hepta - Mikhail Klimentyev

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că se va imuniza cu vaccinul rusesc Sputnik V, dar nu în fața camerelor de filmat deoarece nu vrea să facă „pe maimuța”. Mulți șefi de state și de guverne au ales să se vaccineze public pentru a da un exemplu și a-i încuraja pe cetățeni să se imunizeze și ei.

Vladimir Putin a spus că se va imuniza cu vaccinul rusesc Sputnik V

Într-o discuție prin videoconferință cu jurnaliștii, el a mai ținut să precizeze că vaccinul Sputnik V e „cel mai bun din lume”, restul având diverse defecte, informează Kommersant.

Vladimir Putin a mai spus că s-ar putea vaccina la sfârșitul verii sau începutul toamnei, când va trebui să călătorească mai mult. A precizat, totuși, că se va consulta cu medicii în privința datei exacte deoarece trebuie să primească și vaccinul antigripal și vaccinul pneumococic.

Până când i se va administra vaccinul președinelui rus, toți care trebuie să-l vadă vor sta în carantină 14 zile.

Despre eficiența vaccinului Sputnik V

Un studiu publicat recent în The Lancet arată că vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență de 91,6% împotriva COVID-19. Circa 20.000 de persoane din Rusia au participat la cercetarea care s-a desfășurat toamna trecută.

Sputnik V a devenit, în august 2020, primul vaccin anti-COVID-19 înregistrat în lume. La acea vreme, președintele rus Vladimir Putin apărea la televiziunea națională și susținea că inclusiv una dintre fiicele sale a fost vaccinată cu acest ser. La acel moment, Sputnik V fusese testat pe doar câteva zeci de persoane.

La început, oamenii de știință au fost sceptici, criticând viteza cu care a fost produs vaccinul rusesc și lipsa totală de transparență.

Șansele ca vaccinul Sputnik V să fie distribuit și în Uniunea Europeană

Statele Uniunii Europene ar putea lua și ele în calcul folosirea Sputnik V. Germania a devenit un campion al susținerii acestui vaccin.

Cancelarul Angela Merkel a declarat că „fiecare vaccin este binevenit în Uniunea Europeană” după ce a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a confirmat apoi că se desfășoară discuții cu Moscova pentru a explora capacitățile de producție pentru vaccinul Sputnik în Germania sau în alte părți din Europa.

Săptămâna aceasta, Ungaria a început distribuirea vaccinului rusesc. La început vor fi folosite 3.000 de doze, iar apoi numărul va ajunge la 40.000, care au ajuns deja în ţară, dar trebuie întâi analizate. Budapesta așteaptă, în total, două milioane de doze din serul Sputnik V.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră