Președintele Joe Biden, a susținut că Vladimir Putin a folosit rachete hipersonice în războiul pe care l-a început împotriva Ucrainei, potrivit CNN.
Serviciile de informații britanice și cele americane au subestimat utilizarea de către Rusia a rachetelor Kinjal, lansate de pe bombardiere strategice.
Cu toate acestea, rușii au folosit mult din rezervele lor de „rachete de croazieră” și „rachete de croazieră cu lansare din aer”, și au înregistrat un „număr semnificativ de eșecuri” în rândul munițiilor.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a transmis că Moscova a folosit rachetele Kinjal pentru a „atenua lipsa de progres în campania terestră a Rusiei” în Ucraina.
Utilizarea armamentului hipersonic în Ucraina marchează debutul în luptă pentru sistemul Kinjal al Rusiei.
„Și, dacă veți observa, Rusia tocmai a folosit racheta hipersonică, pentru că este singurul lucru despre care sunt siguri că poate trece (de apărarea antiaeriană a ucrainenilor). Este aproape imposibil să o oprești. Este motivul pentru care o folosesc”, a declarat președintele Joe Biden.
Rachetele balistice sunt hipersonice și zboară cu o viteză de cel puțin cinci ori mai mare decât viteza sunetului. Moscova a dezvoltat această gamă de arme hipersonice pentru a putea evita sistemele de apărare precum scutul antirachetă american din Europa. China a testat cu succes și un planor hipersonic, iar Coreea de Nord susține că, dezvoltă și ea arme hipersonice.
Rusia susține că a folosit rachete hipersonice Kinjal pentru a distruge un depozit subteran de muniție și rachete. Potrivit unui expert în apărare, acesta este avertismentul lansat de Rusia că „are mijloacele de a escalada” conflictul în continuare și că Ucraina nu poate să se apere împotriva acestor atacuri.
Președintele Vladimir Putin, a subliniat în repetate rânduri că investește în rachete hipersonice și că acestea sunt „invincibile”. Acesta a ținut să menționeze în decembrie anul trecut că, Rusia conduce lumea în ceea ce privește rachetele hipersonice, care sunt greu de urmărit deoarece pot schimba direcția în timpul zborului.
Statisticile sunt impresionante: potrivit oficialilor ruși, Kinjal este capabilă să atingă ținte la o rază de peste 2.000 km.