Vlad Plahotniuc, omul care controlează Justiția și media din Republica Moldova, a ajuns sforarul șef la Chișinău și cu ajutorul PSD
Vlad Plahotniuc este omul din spatele Partidului Democrat, facțiune desprinsă din Partidul Comuniștilor condus de Voronin, și nu numai. Poreclit Cardinalul sau Păpușarul, Plahotniuc este acuzat că ar controla justiția din Republica Moldova și cea mai mare parte din mass-media. Acesta a ajuns de curând în posesia postului tv al lui Sorin Ovidiu Vântu de la Chișinău, Publika, iar mai multe surse au declarat pentru Flux 24 că tranzacția a avut loc cu ajutorul lui Cosmin Gușă.
Mulți susțin că Plahotniuc ar conduce Moldova, iar acest fapt pare a fi sugerat chiar și de Vladimir Socor, de la celebrul think thank Jamestown, care a spus că în spatele arestării lui Vlad Filat se află Plahoniuc.
„Consider că este un gest de disperare din partea domnului Vladimir Plahotniuc, cu scopul de a-şi menţine controlul asupra justiţiei. Domnul Plahotniuc încearcă să ofere pur şi simplu poporului un fel de cap a lui Moţoc, în persoana domnului Vlad Filat. Demersul procurorului general în Parlament este cusut cu aţă albă. A fost improvizat, probabil în cursul zilei de ieri, planificat în cursul nopţii de ieri spre astăzi pentru a schimba ordinea de zi, a schimba agenta politică în RM, a distrage, a deturna atenţia de la faptul că domnul Plahotniuc este stăpânul stemului şi stăpânul statului”, a menţionat Vladimir Socor, pentru Jurnal TV.
Socor afirmă că oligarhul Plahotniuc se pregăteşte acum de alegeri parlamentare anticipate: „Cred de asemenea că domnul Plahotniuc are planuri de provoca alegeri anticipate şi de a forma o nouă putere din care să excludă partidul Liberal Democrat, dar în care domnul Plahotniuc să intre cu propriul său partid, probabil cu o parte a partidului comuniştilor, cel puţin o parte a partidului comuniştilor şi posibil cu oamenii lui Renato Usatîi care ar intra în parlament în cazul unor alegeri anticipate. Cred de asemenea că domnul Plahotniuc îşi pregăteşte o variantă de supravieţuire politică şi chiar de supravieţuire în fruntea bucatelor din RM, cu ajutorul Moscovei. Domnul Plahotniuc nu poate supravieţui politic şi ca om de afaceri în Europa”.
Plahotniuc are și cetățenie română, iar în timpul alegerilor prezidențiale, s-a deplasat la București și l-a dus pe premierul Victor Ponta la Chișinău. Pentru moldovean a lucrat în calitate de consultant, patronul Realitatea Tv, Cosmin Gușă. De altfel, Partidul Democrat este partidul frate al PSD din Basarabia, arată Flux 24.
După desprinderea din formațiunea politică a lui Voronin, Partidul Democrat controlat de Plahotniuc a fost introdus în Europa de PSD. Viorel Hrebenciuc, Titus Corlățean au fost responsabilii din partea PSD pentru PD-ul de la Chișinău.
Între 2001-2010 a îndeplint funcția de director comercial, iar mai apoi director general al „Petrom Moldova” SA, ocupându-se cu importul și distribuția petrolului. Numirea s-a făcut cu sprijinul guvernului PSD condus de Adrian Năstase. Vladimir Plahotniuc a îndeplinit, până în ianuarie 2011, funcția de președinte al „Victoriabank”, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova.
În august 2010 averea lui Plahotniuc era cotată la 300 de milioane de dolari, conform unui top publicat de revista ucraineană de business „Delo”. Banii i-au venit atât de la „Victoriabank”, cât și de la compania „Petrom Moldova”, unde figura ca vicepreședinte al Consiliului de Administrație.
De altfel, presa de la Chișinău a vehiculat de mai multe ori că Plahotniuc ar deține cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil”. Tot lui Plahotniuc este proprietarul hotelului „Codru” din Chișinău, companiei de asigurări „ASITO”, clubului de noapte „Drive” și companiei de pază particulară „Argus–S”. De asemenea, Vlad Plahotniuc este proprietarul a mai multor radiodifuzori din Republica Moldova (cinci din ei cu acoperire națională), dintre care patru canale de televiziune: Prime TV, 2 Plus, Canal 3, Publika TV, și două posturi de radio: Maestro FM și MUZ FM (fostul Prime FM).
Lui Plahotniuc i se aduc și învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești, considerându-se că este vinovat de criza politică din Republica Moldova, stagnarea dezvoltării economice, a reformelor în justiție, a integrării europene, amintește Flux 24.