Vizita lui Netanyahu în SUA a declanșat un val de proteste ale evreilor americani la Washington: „Lasă Gaza să trăiască!”

Vizita lui Netanyahu în SUA a declanșat un val de proteste ale evreilor americani la Washington: „Lasă Gaza să trăiască!”

Sosirea premierului israelian Benjamin Netanyahu la Washington a declanșat o serie de proteste în capitala SUA, inclusiv ocuparea unei clădiri de birouri a Congresului care s-a încheiat cu sute de arestări, potrivit AP.

Protestatarii au ocupat o clădire a Capitoliului

Unele dintre demonstrații au condamnat Israelul, în timp ce altele i-au cerut lui Netanyahu să încheie un acord de încetare a focului și să elibereze prizonierii încă ținuți în Gaza.

Netanyahu a sosit luni la Washington pentru o vizită care include întâlniri cu președintele Joe Biden și un discurs de miercuri înaintea unei sesiuni comune a Congresului.

Zeci de protestatari s-au adunat în fața hotelului său luni seară, iar marți după-amiază, sute de manifestanți au organizat un protest în stil flashmob în clădirea Cannon, care găzduiește birourile membrilor Camerei Reprezentanților.

Organizat de Jewish Voice for Peace, protestatarii care purtau tricouri roșii pe care scria „Nu în numele nostru” au ocupat clădirea, stând pe jos și scandând „Lasă Gaza să trăiască!”

După aproximativ o jumătate de oră de aplauze și scandari, ofițerii de la Poliția Statelor Unite ale Capitoliului au emis mai multe avertismente, apoi au început să aresteze protestatarii – punându-le cătușe și conducându-i unul câte unul.

400 de protestatari au fost arestați

„Sunt fiica unor supraviețuitori ai Holocaustului și știu cum arată un Holocaust”, a spus Jane Hirschmann, originară din Saugerties, New York, care a fost la protest împreună cu cele două fiice ale sale – ambele fiind arestate. „Când spunem „Niciodată din nou”, ne referim niciodată pentru nimeni.”

Demonstranții și-au concentrat o mare parte din furia asupra administrației Biden, cerând președintelui să înceteze imediat toate transporturile de arme către Israel.

„Nu ne concentrăm pe Netanyahu. El este doar un simptom”, a spus Hirschmann. „Dar cum poate (Biden) să ceară o încetare a focului când le trimite bombe și avioane?”

Jewish Voice for Peace a susținut într-o declarație că 400 de persoane, „inclusiv peste o duzină de rabini”, au fost arestate.
Familiile unora dintre prizonierii din Gaza au organizat o veghe de protest marți seară în National Mall, cerând ca Netanyahu să se împace cu Hamas și să-i elibereze pe cei aproximativ 120 de captivi israelieni rămași în Gaza.

Mai multe proteste sunt planificate pentru miercuri, când Netanyahu se va adresa Congresului. În așteptarea discursului acestuia, poliția a sporit semnificativ securitatea în jurul clădirii Capitoliului și a închis mai multe drumuri pentru cea mai mare parte a săptămânii.

Biden și Netanyahu ar trebui să se întâlnească joi, potrivit unui oficial american care a vorbit sub condiția anonimatului înainte de anunțul Casei Albe. Vicepreședintele Kamala Harris se va întâlni și ea cu Netanyahu separat în acea zi.

Candidatul republican la președinția Donald Trump a anunțat și el pe Truth Social că se va întâlni cu Netanyahu vineri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)