Săptămâna aceasta, Patriarhul Kirill se îndreaptă spre Polonia pentru o vizită istorică de reconciliere, prima a unui lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de când țara și-a dobândit independența, după primul război mondial.
În timpul vizitei sale de patru zile, care începe miercuri, Kirill trebuie să se întâlnească cu liderii Bisericii Ortodoxe Autocefale, să facă un tur al mai multor biserici ale sale și să aibă întruniri cu oficiali înalți și lideri ai Bisericii Catolice din Polonia, relatează Radio Free Europe.
Dar punctul cel mai important al vizitei va fi semnarea unui document prin care se face apel la polonezi și ruși să se ierte pentru faptele din trecutul comun al celor două țări. Documentul va fi semnat de Kirill și Arhiepiscopul Jozef Michalik, conducătorul conferinței episcopilor din Polonia, pe 17 august, la Castelul Regal din Varșovia.
“Suntem clar convinși că relațiile dintre cetățenii din Rusia și Polonia, care au fost deseori tulburate de ură, războaie și animozitate, pot și trebuie să fie îmbunătățite,” a declarat șeful relațiilor externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Hilarion, înainte de vizita lui Kirill.
Apelul este primul de acest tip făcut de cele două biserici. Ca și Patriarhatul din Moscova, Biserica Romano-Catolică din Polonia a subliniat cu atenție că mesajul său e numai spiritual, nu și politic.
Rusia și Polonia au fost inamici istorici pe câmpul de luptă de secole și au resentimente adânci una față de alta. În ultimele decenii, mai multe episoade au umbrit relațiile dintre cele două țări.
Polonia continuă să caute dreptate pentru masacrul de la Katyn, în care peste 20.000 de ofițeri polonezi au fost executați de poliția secretă sovietică în 1940. Polonezii sunt profund nemulțumiți de deceniile dominării sovietice din perioada de după război, dominare care a încetat abia în 1989.
În schimb, Rusia acuză Polonia de rele tratamente asupra prizonierilor Armatei Roșii în anii 1920. Mult mai recent, Moscova a fost deranjată de acceptul Poloniei, în 2008, de a plasa elemente ale scutului american antirachetă pe teritoriul său.