Virgil Bălăceanu: Putem vorbi de bătălia pentru Kursk. Este o replică, o acțiune în oglindă, la bătălia rușilor pentru Donbas / Donbasul reprezintă pentru ruși centrul de greutate al războiului (VIDEO)

Virgil Bălăceanu: Putem vorbi de bătălia pentru Kursk. Este o replică, o acțiune în oglindă, la bătălia rușilor pentru Donbas / Donbasul reprezintă pentru ruși centrul de greutate al războiului (VIDEO)
Foto: Facebook @ Virgil Bălăceanu

Gl. (r) Virgil Bălăceanu a comentat evoluția războiului dintre Ucraina și Rusia, miercuri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și a spus că se poate „vorbi, cred că nu exagerăm, deși n-au trecut prea multe zile de la declanșarea acestei operații, de bătălia pentru Kursk”.

Virgil Bălăceanu, pe B1 TV, despre „bătălia pentru Kursk”

Generalul român a vorbit despre operația ucraineană de pe teritoriul Rusiei.

„Vorbim de o adâncime de 25 de kilometri, vorbim de un front de 40 de kilometri (…). Nu știm exact care este misiunea. Un scenariu mi-ar spune, dar nu știu dacă este decizia lui Sîrski, o acțiune dinspre Sumî, respectiv Kursk, înspre Belgorod, astfel încât să fie amenințat flancul drept al grupării de forțe care continuă ofensiva înspre Harkov (…). Nu mai putem vorbi de termenii unei «incursiuni» (…), deja nu sunt misiuni de tip incursiune, sunt lupte și putem vorbi, cred că nu exagerăm, deși n-au trecut prea multe zile de la declanșarea acestei operații, de bătălia pentru Kursk”, a explicat Virgil Bălăceanu.

Virgil Bălăceanu: Donbasul reprezintă pentru ruși centrul de greutate al războiului

„Este în definitiv o replică, o acțiune în oglindă, la bătălia rușilor pentru Donbas. Bătălia pentru Kursk este în curs de desfășurare și putem să ne gândim și, sigur, reversul medaliei, Kursk acum 81 de ani însemna și marea bătălie de tancuri, cea mai mare din Al Doilea Război Mondial, când Wermachtul (armata Germaniei naziste, n.r.) a pierdut, mai ales prin ceea ce a însemna imposibilitatea de a reface frontul, din momentul respectiv soarta celui de-Al Doilea Război Mondial a Wermachtului, cel puțin în partea de est a Europei, a fost bine definită”, a continuat generalul.

El spune că Donbasul reprezintă „la ora actuală pentru ruși centrul de greutate al războiului, obiectivul lor principal”.

„Legea luptei armate impune crearea unor grupări de forțe într-un timp foarte scurt pentru a opri înaintarea ucrainenilor. Nu ai aceste grupări de forțe care să fie și geografic apropiate de această pătrundere a ucrainenilor, decât cele care sunt deja în rezerva pentru războiul din Ucraina, rezerva strategică operativă, chiar rezerva tactică. Aici lucrurile sunt complicate pentru planificatorii ruși, dar trebuie să acționeze într-un timp scurt”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Barcelona a făcut spectacol în El Clasico! Real Madrid, umilită pe Bernabeu / Situație fără precedent în ultimii 17 ani
23:14 - Visul Georgian, partidul acuzat că îndepărtează Georgia de UE, revendică victoria la alegerile parlamentare: „Și-a asigurat o majoritate solidă”
22:50 - O mașină a luat foc din senin în centrul Capitalei (VIDEO)
22:29 - Dan Dungaciu: Maia Sandu are o șansă, în primul rând, bazată pe mobilizarea diasporei. Nu văd niciun candidat care, chiar dacă ar spune-o, i-ar da voturile / Trebuie să regândim aproape radical strategia pentru 2025 (VIDEO)
22:05 - Florin Roman: Câciu mai bine s-ar ocupa de ministerul pe care s-a pus praful de când îl conduce. Să se apuce să-și caute gradul de absorbție, cu lupa, dacă altfel nu îl găsește
21:43 - Adrian Câciu, după declarațiile liderului PNL: „Ceaușescu s-a reîncarnat! Bolșevismul galben este pe val!” / „În aceeași oală cu Ciucă intră și Nicușor Dan, pretins de dreapta, practic un stângist din extrema progresistă”
21:23 - Jeremy Clarkson a suferit o operație „extrem de urgentă” la inimă. Regimul „oribil” pe care trebuie să îl țină: „Care e rostul?”
21:00 - Un șofer băut și drogat a mers cu mașina pe trotuar în Constanța
20:39 - O tânără a intrat cu mașina în zidul unei clădiri. Cinci persoane rănite
20:17 - Hezbollah „condamnă cu fermitate agresiunea sionistă” împotriva Iranului și acuză SUA că „poartă responsabilitatea deplină pentru masacrele, tragediile și durerea” provocate de Israel