Nu sunt niciun fel de indici până acum că Federația Rusă ar urma să folosească arma nucleară tactică în războiul din Ucraina, a declarat gen. (r) Virgil Bălăceanu, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
„Armele nucleare tactice la nivel NATO sunt deținute de către Statele Unite, sunt arme performante, însă merg pe un singur tip de lovitură, e vorba de o bombă de aviație, B-61. Acestea, spuneam, sunt diferite, de la o putere foarte mică, la 0,3 kt, până la bombele care aduc o putere de câteva sute de kilotone, pot fi folosite de diverse aeronave. Se pregătește acum și folosirea acestor bombe de către F-35, F-16, F-22, deci este o armă care poate fi ușor la un moment dat întrebuințată din punct de vedere al aeronavelor care pot fi înarmate cu un asemenea tip de bombă”, a declarat Virgil Bălăceanu.
„Aceasta nu este o problemă. Problema este modul și momentul în care ai folosi arma nucleară tactică. Lucrurile se leagă mai mult de Federația Rusă, noi am făcut analize destul de complexe și de intense, în același timp, referitoare la folosirea armei nucleare tactice în războiul din Ucraina, nu sunt niciun fel de indici până acum că ar urma Federația Rusă să folosească armele de nimicire în masă, respectiv arma nucleară tactică”, a continuat el.
„Ei, dacă vor desfășura exercițiul nuclear, îl desfășoară cu forțele nucleare strategice, aici este vorba nu de arme nucleare tactice, ci mai ales de arme nucleare strategice. Dacă își vor testa rachetele, în mod sigur vor fi obligați să notifice. Exercițiul Federației Ruse este foarte în amănunt observat de către NATO, cum de altfel cred că și Federația Rusă urmărește exercițiile pe care le desfășoară NATO, nu este nimic spectaculos și nimic cu totul nou față de ceea ce s-a întâmplat în anii precedenți”, a mai spus Virgil Bălăceanu.