Nu au existat nicidecum premisele unor lovituri către statele NATO, a declarat gl. (r) Virgil Bălăceanu, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, în contextul incidentului din Polonia.
„Dincolo de incident (cel din Polonia, n.r.), apare războiul energetic. Rușii lovesc foarte intens și cu destulă precizie centrele energetice, infrastructura de transport a energiei electrice, pentru că vor să creeze o stare critică, un colaps al aprovizionării cu energie electrică a zonelor urbane cele mai importante ale Ucrainei, implicit și a zonelor rurale, probabil”, a explicat gl. (r) Virgil Bălăceanu.
El a confirmat că situația „afectează și Republica Moldova”.
„Se creează, așa ca într-un bulgăre de zăpadă, consecințe negative, din păcate, și asupra Republicii Moldova, or răspunsul pe care trebuie să îl găsească lumea occidentală, alături de continuarea trimiterii, donării de armamente și de muniții, cum sprijină Ucraina într-o criză energetică, care este evidentă”, a adăugat Virgil Bălăceanu.
Pe de altă parte, generalul român consideră că nu există o amenințare directă la adresa statelor NATO.
„Ceea ce s-a întâmplat în Polonia, respectiv în Republica Moldova cu câteva săptămâni în urmă sunt incidente fiind zone în apropierea zonei de conflict, dar nu au existat nicidecum premisele unor lovituri către statele NATO și astăzi s-a renunțat, în faza inițială, și la activarea Articolului 4, deci nu este o amenințare directă. Războiul continuă să fie dus, războiul energetic și războiul clasic, în Ucraina”, a continuat el.
Întrebat cum ne apărăm, Virgil Bălăceanu a explicat: „Ne apărăm continuând programele de înzestrare pe linie de apărare antiaeriană. Sunt programe în derulare, Patriot, sunt programe care trebuie aprobate, SHORAD/VSHORAD, există o inițiativă europeană, un consorțiu de state, pentru dezvoltarea unor capacități de apărare antiaeriană. Investim în Armată și în înzestrarea ei, investim în protecția noastră ca stat”.