Gl. (r) Virgil Bălăceanu a comentat articolul Wall Street Journal despre posibilitatea unui atac iranian asupra Statului Israel, vineri, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac, și s-a arătat de părere că mai degrabă putem merge pe un scenariu de folosire a unor proxy”, având în vedere că lansarea unui război presupune „niște etape de pregătire” pe care generalul român spune că nu le-a observat până în prezent.
„Trebuie să ne întrebăm și să răspundem ce înseamnă un atac din partea Iranului. Nu am nicio informație că Iranul pregătește o grupare navală, o grupare aeriană, eventual o grupare terestră, ținând seama și de depărtarea geografică. A doua întrebare la care trebuie să răspundem, pentru că, iată, nu apare ideea unui atac sau a unei loviri masive folosind mai multe sisteme militare și mai multe forțe, credem că vom asista la un atac cu rachete și cu drone, un atac masiv, de pe teritoriul Iranului?”, a declarat Virgil Bălăceanu.
„Putem să luăm în calcul un asemenea scenariu, însă represaliile din partea Israelului și poate nu numai vor duce la diminuarea capacităților Iranului de lovire. Ca atare, mai degrabă putem merge pe un scenariu de folosire – și s-a menționat în emisiune – a unor proxy. Hamasul nu mai poate fi folosit, pentru că este undeva evacuat, retras în zona de sud a Fâșiei Gaza”, a continuat el.
„Mai sunt doi actori care pot să desfășoare acțiuni de amploare mai mare, houthi, care deja execută atacuri asupra navelor civile, dar și celor militare din Marea Roșie – pe de altă parte, o probabilă activare a Hezbollahului. Nu știu măsura în care israelienii au reușit să demobilizeze o bună parte din forțele dislocate la nord, dar dacă este o asemenea situație le pot remobiliza, element care nu a apărut până acum”, a adăugat generalul român.
„Ca atare, un război are niște etape de pregătire pe care nu le văd. Nu exclud folosirea de proxy și lovirea cu rachete, cu mijloace de artilerie reactivă, dacă se produce din partea Hezbollahului, dar aici există planuri de apărare și sistemele de apărare multi-nivel pe care le are Israelul (…). Nu cred că suntem în pragul unui război în Orientul Mijlociu în care Iran devine actorul principal”, a mai declarat Virgil Bălăceanu.