Gl. (r) Virgil Bălăceanu a vorbit despre sprijinul pentru Ucraina, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a explicat că astfel de eforturi ar trebui să fie însoțite de discreție și dezinformare „pentru că, altfel, sprijinim serviciile de informații, în mod deosebit GRU”.
Întrebat despre centrul de instruire pe F-16 și discreția României în sprijinirea Ucrainei, generalul a explicat: „E un aspect pozitiv înființarea centrului european de pregătire. Important e că primii piloți care au fost instruiți sunt piloții români, deci vom avea o școală de pregătire a piloților F-16 în România, în primul rând, pentru piloții necesari în perspectiva celorlalte două escadrile care intră în dotarea Forțelor Aeriene, însă în general eu sunt adeptul – și am mai subliniat lucrul acesta – ca referitor la sprijinul pentru Ucraina să existe două condiționări, una să fie a discreției și a doua a dezinformării”.
„Ar fi foarte bine să spunem, iau exemplu de dată recentă, Spania urmează să trimită 19 tancuri, oficial apar 19 tancuri, în realitate sunt 33, pentru că, altfel, sprijinim serviciile de informații, în mod deosebit GRU (serviciul rusesc de spionaj militar, n.r.). Înainte de a se ajunge pe aliniamentele de contact, rușii știu ce cantități, ce tipuri de tehnică și cum pot să reacționeze împotriva acestora, pentru că nu îți pregătește la fel apărarea antitanc pe direcțiile pe care sunt folosite tancuri T-72 M, pe care le au ucrainenii și care au fost furnizate și de alte state, sau să te pregătești să acționezi împotriva tancurilor Abrams sau împotriva tancurilor Leopard”, a continuat Virgil Bălăceanu.
„De ce să dăm aceste informații? De ce nu se aplică un plan de dezinformare? Pentru că războiul are și partea lui secretă, or noi îl facem prea la vedere și este un mare dezavantaj din punctul acesta de vedere”, a subliniat el.
Întrebat de ce alte state aleg să fie transparente în privința sprijinului acordat Ucrainei, Virgil Bălăceanu a spus: „Aici apare un alt aspect, care este iarăși nefiresc. Este un gen de publicitate legat de sprijin, ca într-o competiție. Iată un alt raționament. România nu este printre cei mai importanți furnizori pentru Ucraina, pentru că în dotarea României nu sunt echipamentele care sunt necesare pentru ucraineni. Credeți că acceptau să le dăm tancuri T-55? Nu”.