Virgil Bălăceanu, despre obiectivele Rusiei: După cucerirea Donbasului, mai degrabă ar trebui să fim atenți la direcția operativ-strategică spre Odesa, care ar însemna și Gurile Dunării, și un cap de pod în Transnistria (VIDEO)
Gl. (r) Virgil Bălăceanu a comentat posibilele obiective ale Rusiei în războiul din Ucraina, miercuri, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, a explicat că „direcțiile de ofensivă principale ale forțelor rusești sunt legate majoritar de Donbas”, iar „două obiective ulterioare cuceririi” regiunii est-ucrainene ar putea fi „Harkovul și Odesa, dar mai ales Odesa”.
Virgil Bălăceanu, pe B1 TV, despre obiectivele Rusiei în războiul din Ucraina
Întrebat cum vede scenariile enumerate de Institutul pentru Studiul Războiului, generalul român a explicat: „Probabilitatea în acest război de a fi atacat un stat NATO este relativ scăzută. Aș merge mai mult pe un scenariu în care Federația Rusă urmărește scopuri teritoriale, față de ceea ce a câștigat prin invazie, tot pe teritoriul Ucrainei, deci trebuie să avem în vedere mai multe scenarii. Sigur că e un punct critic la ora actuală. Apărarea ucraineană rezistă cu greu și, este clar, va rezista cu greu fără sprijinul occidental, mai ales fără sprijinul american”.
„Ca atare, ne putem aștepta la noi cuceriri teritoriale. Unde anume? Direcțiile de ofensivă principale ale forțelor rusești sunt legate majoritar de Donbas – și atunci, dacă rușii reușesc să cucerească Donbasul, să își întărească flancurile prin cuceriri în Luhansk și Harkov, să își întărească apărarea la Nipru, care ar fi etapele următoare? Probabilitatea ca după cucerirea Donbasului, îl luăm în scenariu un asemenea curs de acțiune, să atace un stat NATO este, iarăși, scăzută, dar probabilitatea să deschidă noi direcții operativ-strategice este destul de reală”, a continuat Virgil Bălăceanu:
Virgil Bălăceanu: Pot fi două obiective ulterioare cuceririi Donbasului – Harkovul și Odesa
„Pot fi două obiective ulterioare cuceririi Donbasului – Harkovul și Odesa, dar mai ales Odesa, dincolo de faptul că vor fi nevoiți să forțeze din nou Niprul, să redeschidă un cap de pod în zona Herson, cap de pod la care au renunțat. Dacă analizăm cele două obiective posibil să le aibă în vedere planificatorii militari și, sigur, decizia politică după realizarea scopurilor cuceririlor teritoriale, și anume ce a mai rămas din cucerit din oblastul Donețk, din Lugansk, atunci mai degrabă ar trebui să fim atenți la direcția operativ-strategică spre Odesa, care ar însemna și Gurile Dunării, și, de ce nu, un cap de pod în Transnistria”, a mai declarat Virgil Bălăceanu.