Gl. (r) Virgil Bălăceanu a comentat decizia polonezilor de a întări apărarea la frontiera cu Belarus, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin, și a subliniat că aceștia au motive întemeiate să o facă și că nu există „indici de escaladare a conflictului”.
Întrebat despre decizia Poloniei de a trimite 10.000 de militari la frontiera cu Belarus, generalul român a explicat: „Nu este un semnal de alarmă. Cei 10.000, dacă vor fi dislocați, nu sunt dislocați pentru că ar urma să înceapă un conflict între Belarus – Federația Rusă și NATO, sigur, prin Polonia. Justifică polonezii prin posibilul val al migranților care ar putea să pătrundă pe teritoriul Poloniei chiar și cu acțiuni subversive realizate de o parte din membrii grupării Wagner”.
„Ideea este că, dacă ei vor disloca 10.000, nu ar fi absolut necesar pentru a întări frontiera din punct de vedere al unei eventuale crize a migranților, a refugiaților. Ei își aplică planurile de întărire a apărării la graniță – spuneam eu, de o exersare a operației de acoperire”, a continuat Virgil Bălăceanu.
„Au un motiv foarte bun, ținând seama de ce se întâmplă în Belarus, de această incertitudine cu privire la gruparea Wagner, pentru că, altcumva, o dislocare de mii de militari la graniță poate fi oricând interpretată de către Belarus, respectiv Federația Rusă că polonezii constituie o grupare de invazie împotriva Belarusului, și nicidecum de apărare a frontierei, în sensul apărării nu din punct de vedere al trecere la operația de acoperire, ci din punct de vedere, repet, al interzicerii accesului ilegal al migranților”, a adăugat el.
„Lucrul acesta se întâmplă și în țările baltice. Avem niște semnale din Letonia, probabil urmează și Lituania (…). Este motiv, la un moment dat, să se ia niște măsuri inclusiv de izolare a Belarusului. Problema care ne preocupă este aceea dacă sunt indici de escaladare a conflictului – și nu sunt asemenea indici de escaladare a conflictului”, a mai spus Virgil Bălăceanu.