Grupul Wagner poate reprezenta la ora actuală o amenințare asociată războiului hibrid, dar nu mai poate reprezenta o amenințare de tip clasic, a declarat gl. (r) Virgil Bălăceanu, luni, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat despre decizia Letoniei de a-și trimite trupe spre frontieră, generalul român a explicat: „Polonezii sunt inițiatorii și acum într-un fel copiază și Letonia, probabil și Lituania. Într-o operație de apărare, prima etapă a unei operații de apărare presupune – militarii știu, dar pe înțelesul tuturor – așa-numita operație de acoperire, adică dislocarea de trupe pe care le ai la dispoziție pe teritoriul tău, cu un grad ridicat de operativitate, în zona graniței, astfel încât, sigur, să îți controlezi teritoriul începând de la graniță”.
În opinia sa, Grupul Wagner nu mai poate reprezenta „o amenințare reală”, una „de tip clasic”, dar poate reprezenta „o amenințare legată de războiul hibrid”.
„Dacă Polonia, țările baltice ar fi dislocat mari unități, spre exemplu, Polonia vrea să exerseze dislocarea a două brigăzi pe granița de est, ar fi fost un semn de pregătire a țărilor respective, inclusiv a NATO, pentru o posibilă agresiune împotriva Belarusului, or prezența Wagner și modul în care aceștia acționează creează această justificare. Vrem să întărim granița”, a adăugat Virgil Bălăceanu.
„Întărirea graniței nu se face numai prin măsurile legate de sistemul vamal sau mai ales sistemul de poliție de frontieră, trebuie să și exersezi dislocarea trupelor pentru așa-numita operație de acoperire. În mod sigur o să facă lucrul acesta. Atunci, dacă vorbim de exerciții de tipul acesta, vedem și dislocare de trupe”, a continuat el.
„Ei bine, și noi trebuie să ne obișnuim, pentru că la noi orice dislocare de trupe însemna o intrare în război sau începerea războiului. Trupele trebuie să se miște pentru că ele trebuie antrenate – și trebuie antrenate unele dintre ele fără o planificare prealabilă de săptămâni de zile. Eu sunt adeptul alertei”, a mai spus generalul.
„În primul rând, nu mai reprezintă o forță pentru că a fost «dezarmat», deci au fost obligați să predea tehnica grea forțelor armate rusești. Nu știm numărul lor, dar polonezii spuneau la un moment dat, aproape 4.000, deci nu mai vorbim de 10.000 sau peste 10.000. Sigur, cu ei se pot desfășura acțiuni specifice așa-numitului război hibrid”, a explicat Virgil Bălăceanu.