Virgil Bălăceanu, despre faptul că israelienii au găsit un stick USB asupra unui membru Hamas, care conținea instrucțiuni pentru fabricarea unei arme pe bază de cianură: „Folosirea unor asemenea lovituri chimice improvizate este o chestiune extrem de complicată” (VIDEO)

Virgil Bălăceanu, despre faptul că israelienii au găsit un stick USB asupra unui membru Hamas, care conținea instrucțiuni pentru fabricarea unei arme pe bază de cianură: „Folosirea unor asemenea lovituri chimice improvizate este o chestiune extrem de complicată” (VIDEO)

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a avut o intervenție în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a vorbit despre situația din Israel, despre faptul că la solicitarea SUA, Israelul a amânat din nou invazia terestră.

“Îmi este greu să cred că vorbim de o amânare, pentru că o amânare ar fi trebuit să însemne, ieri, astăzi să înceapă o operație ofensivă de amploare.

Ori nu sunt condițiile încă create din moment ce și la ora actuală, Israelul cere celor care au mai rămas în nordul Fâșiei Gaza să se disloce înspre sud.

Sigur că Israelul a intensificat pregătirea de foc, loviturile cu aviația, mai ales, dar și cu rachetele, probabil și acțiunile artileriei.

El încearcă să testeze capacitatea de ripostă a Hamasului, executând acțiuni cu obiectiv limitat, un anumit gen de cercetare prin luptă, a organizat și incursiuni în teritoriul Hamasului, în Fâșia Gaza.

Obține cât mai multe informații privind modul în care cei din Fâșia Gaza, Hamasul aripa militară, se pregătește pentru a riposta forțelor terestre.

Este și criza ostaticilor în joc, dar criza ostaticilor ba, dimpotrivă, ar cere o acțiune mai rapidă a forțelor terestre, pentru că nu identifică o altă cale de eliberare a tuturor ostaticilor. E o problemă la care Israelul trebuie să fie foarte atent. Modul în care ajutoarele umanitare care au început să intre într-un procent destul de scăzut pe teritoriul Fâșiei Gaza, ajung la populația civilă și nu ajung la formațiunile militare, Hamas.

Planificarea operației terestre, cel mai probabil care va începe în nordul Fâșiei Gaza, trebuie să aibă planurile pregătite și pentru zona de sud, zonă care este supra aglomerată.

Pe de altă parte, Israelul și-a asumat continuarea lovirii teritoriului său de către Hamas, în sensul în care nu a reușit să distrugă, și distrugerea tuturor capacităților de lovire a Hamasului nu se poate face decât printr-o acțiune terestră. Acționează însă foarte bine scutul de apărare Iron Dome, de apărare împotriva bombelor de aruncător, a proiectilelor de artilerie.”

Virgil Bălăceanu, despre sistemul antirachetă Iron Dome din Israel

Virgil Bălăceanu a vorbit și despre sistemul antirachetă Iron Dome din Israel despre are se spune că nu a reușit să intercepteze multe dintre rachetele trimise de Hamas, în Israel.

„Hamasul continuă să lovească, nu e vorba de rachete, ele sunt niște proiectile reactive. Armata română le-a avut, le are în dotare cele vechi, sistemele APRA 40, cu 40 de lansatoare.

Lansatoarele pe care le-am văzut în imaginile filmate ale Hamasului au un număr mai mic de tuburi, însă ei dețin încă o cantitate importantă de lovituri, ca atare le aplică în continuare. În ripostă, sistemul Iron Dome funcționează, este un sistem perfecționat, este un sistem de înaltă tehnologie, dar nimic nu este infailibil. Iron Dome are de la bun început, o probabilitate de lovire 90 %.

Are un sistem bine pus la punct, astfel încât dacă traiectoria proiectilului reactiv nu se îndreaptă spre o țintă, mai ales o țintă civilă și traiectoria este înspre o zonă nelocuită, Iron Dome nu acționează pentru că sunt și la ei consumurile de rachete, pentru fiecare lovire trebuie să lanseze cel puțin 2 rachete Tamir. Dar sistemul funcționează, iar capacitatea Hamasului de a lovi rămâne în continuare.

Iată de ce nu vorbim de o amânare, ci vorbim de o pregătire mai minuțioasă a ofensivei terestre pentru crearea condițiilor favorabile, condiții favorabile care trebuie să atingă două puncte esențiale. Primul punct îl reprezintă protecția forței, adică pierderi cât mai mici umane, eventual și în echipamente de luptă, și 2 – pierderi colaterale cât mai puține în rândul civililo în momentul în care va începe operația terestră.

De aici și această insistență, aceste ultimatumuri pe care, frecvent și în nenumărate rânduri, le-a dat Israelul legat de retragerea, dislocarea civililor din zona de nord, în zona de sud. Pe de altă parte, retragerea civililor are și un avantaj pentru cel care este în ofensivă, în sensul în care forțele militare, forțele regulate ale Hamasului, pot să se disimuleze mai greu în rândul populației civile, o metodă deja cunoscut atunci când se duce lupta de insurgență, mai ales când vorbim de lupta de insurgență, respectiv lupta de gherilă în mediul urban.”

Generalul Bălăceanu, despre stik-ul USB cu posibilul plan al Hamas de a folosi cianura

Generalul Bălăceanu a vobit și despre declarația președintelui israelian, conform căruia asupra unui terorist Hamas s-a găsit un stick USB, pe care era un plan, cu privire la cianuri, un gaz toxic, pe care urmau să îl folosească teroriștii Hamas în sudul Israelului.

“Noi asistăm la un război informațional și într-un război informațional, ceea ce primim ca și informație nu este informația cea mai bună. De fapt, lucrul acesta ar trebui să fie confirmat de către Israel, iar pe de altă parte, un manual nu înseamnă și că în zonă unde au acționat teroriștii din Hamas, au avut pregătite și aceste lovituri chimice improvizate. Întrebarea pe care și-o poate pune Israelul este dacă Hamasul confecționând asemenea lovituri chimice improvizate vor acționa pe timpul ofensivei din Fâșia Gaza.

Folosirea unor asemenea lovituri chimice improvizate este o chestiune extrem de complicată, în afară de faptul că sunt destule acorduri care interzic folosirea armelor de nimicire în masă, s-ar înscrie în arme de nimicire în masă asemenea lovituri, dar pe de altă parte, ele sunt foarte periculoase și pentru propriile tale forțe. Deci în momentul în care folosești propriile tale forțe trebuie să fie în afara curenților de aer, să fie la o distanță față de cei pe care îi lovești și lucrurile acestea duc la un alt tip de escaladare, asta în condițiile unei probabilități extrem de scăzute ca Hamasul să întrebuințeze pe timpul ofensivei terestre a israelienilor și asemenea mijloace, dar vor întrebuința la greu alte mijloace improvizate, cum sunt dispozitivele explozive improvizate pe care le știm prea bine din utilizarea lor împotriva forțelor NATO, în teatrul de operațiuni din Afganistan.

Și vor avea și alte modalități pe care le vor folosi pe timpul luptei de insurgență. Armata israeliană, care execută antrenamente la această dată, ei nu sunt într-o așteptare continuă, fac exerciții care să le permită o protecție a forței cât mai bună și pierderi colaterale cât mai mici.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)