Viorica Dăncilă: Eu, ca prim-ministru, și guvernul pe care îl conduc, vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului (VIDEO)

Publicat: 24 03. 2019, 15:47
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, duminică, din Statele Unite că va muta ambasada României din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a declarat Dăncilă, la Washington, unde participă la Conferința Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC).

”Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament în perioada imediat următoare trei legi importante pentru comunitatea evreiască. Prima se referă la acordarea de drept a cetățeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost forțați să renunțe la cetățenia română atunci când au părăsit țara sub regimul comunist. În al doilea rând, vorbim de acordarea de despăgubiri și de pensii speciale pentru supraviețuitorii Holocaustului din România. În al treilea rând, avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiștilor Federației Comunităților Evreiești din România pentru a cunoaște trecutul lor din perioada dintre cele două războiae mondiale”, a continuat VIoricaDăncilă.

Discuțiile cu privire la mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim au început în aprilie 2018, atunci când Liviu Dragnea, a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei.

„Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. (…) Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană”, a spus atunci Liviu Dragnea.

Apoi Dăncilă a susținut că decizia mutarii ambasadei nu este încă luată, ci că doar a fost lansată „o platformă de discuţii”.

Ulterior, întrebat dacă știe conținutul acestui memorandum, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Da, ştiu ce conţine. (…) Părerea mea a rămas aceeaşi: Guvernul nu trebuia să se apuce de o temă care este a preşedintelui fără să discute cu preşedintele. Greşeala a fost făcută. Ceea ce trebuie acum să facem în continuare este să o reparăm, fiindcă nu am absolut niciun interes şi România, ca stat, nu are absolut niciun interes să îşi strice relaţiile foarte bune de prietenie, de exemplu, cu Israelul, pentru nişte politicieni care nu au înţeles care este rostul lor”.

Potrivit Constituţiei, însă, doar Preşedintele poate decide mutarea sediului ambasadei.

„Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice”, se arată în articolul 91 din Constituția României.

Mutarea ar încălca şi dreptul internaţional

O eventuală mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar încălca şi normele de drept internaţional. Mai exact, ar încălca Rezoluţia ONU nr. 478, adoptată în 1980 şi care le cere statelor-membre ONU (printre care şi România) să-şi retragă reprezentantele diplomatice din oraş.

Punctul 5, lit. b dinRezoluţia ONU nr. 478

„Statele care au stabilit misiuni diplomatice în Ierusalim trebuie să le retragă din Oraşul Sfânt”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.