Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) sunt pregătite să primească și să proceseze în format electronic cererile și documentele necesare, iar ridicarea deciziei de acordare a dreptului către cetățean se va face, printr-un singur drum, la instituția în cauză.
Violeta Alexandru a precizat că nu a fost deloc ușor să se realizeze acest mecanism și a promis că, la finalul mandatului său, Ministerul Muncii va fi un exemplu de schimbare pentru binele cetățenilor.
„Nu a fost ușor să facem acest mecanism să funcționeze. Multe ore de muncă și discuții despre procedurile legale necesare, despre limitările tehnice și despre cum trebuie să putem face lucrurile cât mai simple pentru cetățean. Să le facem oamenilor viața cât mai simplă, să nu mai fie contactul cu administrația o povară, asta îmi doresc. Nu renunț până nu reușesc tot ceea ce știu că #sepoate în Ministerul Muncii. MMPS va ajunge un exemplu de schimbare pentru binele cetățenilor, la finalul mandatului meu”, a scris ministrul Muncii, pe Facebook.
Aceasta a mai precizat că nu va mai fi nevoie de zece drumuri la instituții și de nenumărate copii xerox. Nu vor mai exista nici cozile interminabile.
Foto: Violeta Alexandru / Facebook
Ministrul liberal și-a manifestat apoi convingerea că se vor elimina cozile, odată ce vor fi folosite e-mailul, în cazul ANOFM și ANPIC, și portalul online, în cazul CNPP. De asemenea, cu ajutorul unei programări prealabile, cetățenii nu vor mai fi nevoiți să-și ia zile libere doar pentru a ridica un act eliberat de o instituție a Ministerului Muncii.
Aceasta a ținut să precizeze că, totuși, persoanele care vor dori să vină la sediul instituțiilor o vor putea face în continuare.
Foto: Violeta Alexandru / Facebook
„Pentru a avea un mecanism complet de comunicare electronică în cazul ANPIS – unde, pentru majoritatea beneficiilor plătite de către AJPISuri/APISMB (indemnizație de creștere copil, venit minim garantat, etc.) cetățeanul trebuie să aplice la primărie – încurajez primăriile din țară să utilizeze comunicarea electronică. Pentru serviciile și beneficiile pentru care se aplică direct la AJPIS/APISMB, deja se poate comunica prin email”, a mai scris ministrul Violeta Alexandru, pe Facebook.
Foto: Violeta Alexandru / Facebook
La începutul lunii iulie, ministrul liberal al Muncii anunța că verifică situaţia în care se află arhivele Caselor de Pensii din ţară, iar următorul pas este digitalizarea.
„Mă voi asigura că documentele din dosarele de pensii sunt păstrate în condiții decente și chiar foarte bune. Următorul pas, după ce luăm de pe jos (am întâlnit cazuri, sigur că, după ce m-am implicat, s-au mai schimbat lucrurile!) și le păstrăm lizibile, trebuie să investim în digitalizare”, declara ea la acea vreme.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a susținut că digitalizarea administrației, implicit a ANAF, e un obiectiv clar asumat al Guvernului. El a mai precizat că rezistență în fața digitalizării vine inclusiv din partea unor funcționari publici: „Cauți în administrația publică oameni bine intenționați, se formează echipe foarte greu, iar acestea întâmpină o mare rezistență pentru că primul lucru pe care trebuie să-l faci e să-l convingi pe funcționar că e inclusiv în interesul lui să digitalizeze operațiunile”.