Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunțat că a finalizat actul normativ ce vizează modernizarea relațiilor de muncă. Printre altele, acesta prevede folosirea semnăturii electronice la începerea și încetarea contractului individual de muncă și păstrarea documentelor în arhivă electronică.
Ministrul liberal al Muncii a anunțat, la finalul unor discuții cu sindicatele și patronatele, că a finalizat actul normativ ce prevede modernizarea relațiilor din câmpul muncii.
„Las actul normativ în transparență pentru alte observații dar sunt suficient de încăpățânată să îl duc până la capăt indiferent de obstacole”, a ținut să sublinieze ministrul, într-o postare pe Facebook.
Aceasta a mai precizat că va exista o perioadă de tranziție în care se va mai putea folosi semnătura olografă. Totuși, ea a subliniat că România trebuie să ardă etapele și să se modernizeze rapid deoarece rămâne în urmă față de alte țări europene.
Violeta Alexandru a precizat că a venit cu acest act normativ după ce „am dedicat mult timp rezolvării problemelor pensionarilor”.
Recent, ea i-a cerut Președintelui Casei Naționale de Pensii să opereze schimbări la nivelul conducerii unităților neperformante.
„Am depășit perioada acestor explicații. I-am sprijinit și încurajat să își rezolve parte din problemele cu care se confruntau tocmai pentru a aduce la zi dosarele de pensii. Astăzi, în ciuda acestor eforturi, nu se văd rezultatele”, s-a plâns ea.
Alexandru a dat exemple negative situațiile din Alba, Bihor, Vâlcea, Neamț, Hunedoara – Petroșani, Giurgiu, Gorj și toate sectoarele din București. „Toate termenele de înțelegere au expirat pentru actualii directori. Cine nu poate face performanță în folosul cetățeanului, este mai bine să se retragă”.
În plus, la finalul lunii trecute, ministrul Muncii a anunțat adoptarea, într-o ședință de Guvern, a ordonanței prin care se instituie posibilitatea “cumpărării de vechime” pentru persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în vederea obținerii unei pensii pentru limită de vârstă.
Violeta Alexandru a susținut atunci că perioada de asigurare este de cel mult șase ani, iar suma minimă este de 558 lei/lună. Plata se poate face fie direct la casa județeană de pensii, fie prin transfer bancar în contul indicat de casa județeană. Cei interesați pot cumpăra vechime în contil anilor trecuți până la 31 august 2021, semnând cu casa județeană de pensii un contract de asigurare socială în care va menționa perioada în care nu a fost asigurată în sistemul public de pensii sau în alte sisteme de asigurări sociale în țară sau în străinătate