Violențele fără precedent la Kiev continuă: Ianukovici decretează joi zi de doliu național, după moartea a 25 de persoane (VIDEO)

Violențele fără precedent la Kiev continuă: Ianukovici decretează joi zi de doliu național, după moartea a 25 de persoane  (VIDEO)

Ciocnirile între manifestanți și poliție, izbucnite marți în apropierea Parlamentului de la Kiev, continuă.

Marţi a fost ziua cea mai sângeroasă a revoltei ucrainene, poliţia antirevoltă folosind tunuri, grenade asurzitoare şi alte mijloace pentru a disersa protestatarii.

Unii dintre manifestanţi au ripostat cu bâte de baseball sau alte mijloace.

Joi, zi de doliu național în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a decretat joi zi de doliu naţional în Ucraina, în urma protestelor violente din ultimele 24 de ore, relatează AFP.

Citeste mai mult: adevarul.ro/international/europa/presedintele-ucrainean-viktor-ianukovici-decreteaza-joi-zi-doliu-national-1_5304850dc7b855ff567a13b2/index.html

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a decretat joi zi de doliu naţional în Ucraina, în urma protestelor violente din ultimele 24 de ore, relatează AFP.

Drapelele vor fi coborâte în bernă pe clădirile oficiale, în timp ce concertele şi competiţiile sportive vor fi anulate, potrivit unui decret publicat miercuri pe site-ul preşedinţiei.

Ciocnirile s-au soldat cu 25 de victime și peste 352 de răniți

Confruntările s-au soldat cu cel puțin 25 de morți, fiind probabil cea mai sângeroasă confruntare de la începutul protestelor din Ucraina. Kievul a fost centrul acţiunii, aici fiind ucişi nouă poliţişti, 11 protestatari şi un angajat de la sediul partidului de guvernământ, potrivit oficialilor.

Printre victime se numără și jurnalistul Viaceslav Veremii, de la cotidianul local Vesti, care a decedat la Kiev după ce a fost împuşcat.

În total, 352 de persoane au fost rănite în aceste violenţe şi au necesitat asistenţă medicală, potrivit echipelor de paramedici şi instituţiilor medicale de la Kiev.

Miercuri dimineaţa, în jurul orei 06.00, 241 de răniţi erau în continuare spitalizaţi. Printre aceştia se numără 79 de membri ai forţelor de securitate, cinci jurnalişti, trei copii şi deputatul de opoziţie Vasil Paziniak, care susţine că a fost bătut.

Circa 60 de persoane au fost arestate

Aproximativ 60 de persoane au fost arestate în legătură cu protestele de la Kiev din ultimele 24 de ore, a anunţat miercuri Ministerul ucrainean de Interne.

Explozii de mică intensitate s-au auzit toată noaptea de marți spre miercuri, acestea fiind cauzate de petardele aruncate de manifestanţi şi, probabil, de grenadele asurzitoare lansate de poliţişti împotriva mulţimii.

Manifestanţii au ridicat baricade întreaga noaptea, formând lanţuri umane pentru transportarea cărămizilor, pietrelor şi lemnului în anticiparea unei alte ofensive a poliţiei.

Forţele de securitate ucrainene au înaintat, într-adevăr, în pofida baricadelor, după care s-au oprit, cel puţin pentru moment.

Circulația metroului este suspendată

Circulaţia metroului va rămâne suspendată miercuri la Kiev, din cauza ameninţării cu posibile atacuri, au anunţat autorităţile ucrainene, care au precizat că măsura va fi menţinută până la stabilizarea situaţiei din capitală, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Poliţia a conformat că protestele s-au răspândit şi în vestul Ucrainei, unde manifestanţii au atacat poliţia şi ofiţerii guvernamentali din mai multe regiuni.

Președintele Ianukovici cere manifestanților să evacueze centrul Kievului

Președintele ucrainean Viktor Ianukovici a acuzat miercuri opoziția de lansarea unei „insurecții” și le-a cerut manifestanților să evacueze Piața Independenței.

Într-un discurs către națiune, difuzat în toiul nopții, după o întâlnire de mai multe ore, dar fără niciun rezultat, cu liderii opoziției, președintele Viktor Ianukovici i-a acuzat pe aceștia din urmă că au ‘depășit limita’ atunci când au chemat la ‘lupta armată’ pentru a prelua puterea.

Liderii europeni condamnă protestele de la Kiev

Între timp, liderii europeni cer măsuri urgente pentru a opri confruntările violente între opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici şi poliţişti.

Diplomați francezi, germani și polonezi purtau consultări miercuri dimineață cu privire la Ucraina, unde violențele au făcut cel puțin 25 de victime în cursul nopții, cu câteva ore înainte de un consiliu de miniștri franco-german la Palatul Elysee.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că va cere Uniunii Europene să impună sancţiuni Guvernului după violenţele din cursul nopţii de marţi spre miercuri de la Kiev.

Și ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a denunţat miercuri responsabilitatea preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici în decesele survenite în timpul protestelor de la Kiev, acuzându-l că are „sânge pe mâini”.

„Să fie clar: responsabilitatea finală a morţilor şi violenţa revin preşedintelui Ianukovici. El are sânge pe mâini”, a scris el pe Twitter.

Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a afirmat, miercuri, că Ucraina se află în pragul unui război civil.

”Ceea ce se petrece în Ucraina nu are nicio scuză şi aş numi chiar crimă. Aceasta aş atribui-o ambelor părţi – atât puterii, cât şi unei părţi a opoziţiei, care provoacă acţiuni foarte agresive, ce au condus nu numai la vărsare de sânge, dar şi la pierderi de vieţi omeneşti”, a afirmat preşedinta lituaniană.

Și Rusia a denunţat, miercuri, o „tentativă de lovitură de stat” în Ucraina şi a declarat că le „cere liderilor opoziţiei” din această ţară să înceteze violenţele.

Însă, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a precizat că Putin nu îi dă sfaturi omologului său ucrainean Viktor Ianukovici în criza pe care o traversează ţara sa de peste trei luni.”Preşedintele rus nu i-a dat şi nu îi va da niciodată sfaturi omologului său ucrainean cu privire la ce trebuie sau ce nu trebuie să facă şi nu intenţionează să îi dea (astfel de sfaturi) pe viitor”, a declarat Peskov, citat de agenţia Interfax.

El a confirmat totuşi că Putin şi Ianukovici au discutat la telefon în noaptea de marţi spre miercuri, în timp ce confruntările de la Kiev erau în plină desfăşurare.

Și Papa Francisc și-a arătat îngrijorarea față de tulburările care au loc în Ucraina şi le-a cerut tuturor părţilor „să înceteze orice acţiune violentă”, la încheierea audienţei sale generale din Piaţa Sfântul Petru.
„Cu inima grea urmăresc ce se întâmplă în aceste zile la Kiev. Asigur poporul ucrainean că îi sunt alături şi mă rog pentru victimele violenţelor, pentru rudele lor şi pentru cei răniţi. Invit toate părţile să înceteze orice acţiune violentă şi să caute înţelegere şi pace în ţară”, a declarat Papa Francisc.

Serviciile speciale deschid o anchetă

Serviciile speciale ucrainene au anunţat  deschiderea unei anchete pentru tentativă de preluare ilegală a puterii, în urma ciocnirilor din ultimele 24 de ore de la Kiev. Ancheta, care vizează „unii oameni politici” fără să îi nominalizeze, se referă la „acţiunile politice ilegale ce urmăresc preluarea puterii”, potrivit unui comunicat al serviciilor secrete (SBU).

Investitorii internaționali se retrag în masă din Ucraina

Investitorii continuă să se retragă în masă din Ucraina, în contextul escaladării violenţelor dintre protestatari şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici, cu scăderi puternice pentru grivnă şi costuri de finanţare aproape de maxime record, potrivit Bloomberg

Proteste fără precedent la Kiev

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)