În acest an, Banca Centrală a Ungariei (MNB) a organizat pentru a zecea oară conferința Lámfalussy. La începutul discursului său, guvernatorul Băncii Centrale în exercițiu György Matolcsy a subliniat că programul Lámfalussy îi aduce un omagiu lui Sándor Lámfalussy, care este considerat părintele monedei euro și este de origine maghiară. În plus, la conferința de marți, MNB sărbătorește 100 de ani de la înființare.
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a subliniat în discursul său de acceptare pentru Premiul Lámfalussy că rolul euro în lupta împotriva inflației nu poate fi contestat astăzi, iar eforturile lui Sándor Lámfalussy și ale colegilor săi trebuie să fie aplaudate.
Ea a spus că, deși băncile centrale și-au sacrificat o parte din libertate prin centralizarea politicii monetare, și-au făcut economiile mai sigure și mai previzibile, iar această încredere joacă un rol imens în funcționarea economiilor de astăzi.
În discursul său, Lagarde a subliniat că cea mai mare întrebare a zilelor noastre este dacă băncile centrale naționale pot rămâne independente într-un mediu macroeconomic atât de volatil ca cel actual.
În confruntarea cu șocurile inflaționiste recente, băncile centrale au acționat rapid și cu forță pentru a menține stabilitatea prețurilor, iar acest lucru a fost necesar pentru a evita apariția unor probleme economice mai profunde – chiar dacă aceasta a însemnat stoparea creșterii, a spus ea, potrivit Hungarytoday.
Jeffrey D. Sachs, profesor de economie la Universitatea Columbia, prezent la eveniment a subliniat în discursul său:
„Viktor Orbán a fost singurul lider european care a văzut că UE și America au un rol uriaș în războiul Rusiei împotriva Ucrainei și că luptele nu puteau fi încheiate decât pe o bază calmă, prin negocieri.
America trebuie să fie reținută, să nu provoace Rusia și China, pentru că războiul ne va duce doar înapoi ca umanitate, nu înainte. Europa are nevoie de pace cu Rusia și China, nu de război cu țările care nu le amenință, a subliniat academicianul american.”
La începutul discursului său, premierul Viktor Orbán a spus că introducerea monedei euro a avut, cu siguranță, o semnificație istorică, dar o politică monetară comună fără o operațiune fiscală comună poate cauza o mulțime de probleme – așa cum s-a văzut de mai multe ori.
De la introducerea monedei euro, competitivitatea Statelor Unite s-a îmbunătățit mult mai mult decât cea a zonei euro.
În forma sa actuală, de euro beneficiază doar economiile puternice, nu ajută la consolidarea piețelor emergente. Tocmai de aceea Ungaria nu este încă membră a uniunii monetare – a subliniat premierul maghiar.
„Uniunea Europeană este izolată, nu Ungaria. Mergem pe strada principală a istoriei, în timp ce UE se poticnește undeva pe străzile pline de nămol” – a mai spus Viktor Orbán la conferința Lámfalussy de la Budapesta, a citat Magyar Nemzet.