Viktor Orban se opune. Ungaria nu va primi refugiați din Afganistan

Publicat: 17 08. 2021, 17:41
Actualizat: 17 08. 2021, 17:41
Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jaroslav Nov

Viktor Orban a luat o nouă decizie categorică. Ungaria nu va primi refugiați din Afganistan, după ce talibanii au preluat puterea. În opinia guvernului de dreapta, statul maghiar nu trebuie să-și asume „o decizie politică defectuoasă” a SUA, informează Associated Press.

Decizia guvernului de la Budapesta a fost comunicată de către Levente Magyar, secretar de stat la Ministerul de Externe al Ungariei. Potrivit oficialului, prin aceste interdicții, Ungaria își va proteja cetățenii de eventuale acte de terorism.

„Ceea ce vedem acum în Kabul şi în diferite părţi ale Afganistanului este înspăimântător şi consider că ar putea însemna deschiderea unei ere atât în contextul migraţiei, cât şi al terorismului internaţional (n.r. – nu doar pentru Asia Centrală şi Orientul Mijlociu, ci pentru întreaga lume), ceea ce nu s-a dorit şi poate chiar putea fi evitat”, a explicat Levente Magyar, citat de News.ro.

Secretarul de stat a mai punctat faptul că Ungaria poate reprezenta cu adevărat o amenințare a unui val de migranți.

„Dacă migranţii trec prin Turcia, în câteva zile vor fi aici, la Röszke, la punctul de trecere a frontierei dintre Serbia şi Ungaria, prin urmare, trebuie să ne pregătim pentru un potenţial val de migraţie serios”, a mai declarat maghiarul.

Ungaria, măsuri consistente de protecție împotriva posibililor teroriști

Magyar a amintit că din 2015, Ungaria are un gard de-a lungul frontierei de sud, creat pentru a împiedica intrarea în țară a refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa. Astfel, frontierele sunt protejate de 6 ani de zile, perioadă în care nu au existat probleme.

Ungaria și Bulgaria sunt statele din UE care au refuzat să semneze declarația comună prin care migranții primesc „undă verde”, în cazul în care intenționează să plece de pe teritoriul afgan. Până în prezent, peste 60 de țări au semnat documentul, printre care și România.

„Având în vedere situaţia securităţii care se deteriorează, sprijinim, facem eforturi pentru a securiza şi apelăm la toate părţile să respecte şi să înlesnească plecarea în siguranţă şi organizată a cetăţenilor străini şi a afaganilor care doresc să părăsească ţara. Cei care se află în poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea – şi răspunderea – pentru protejarea vieţii oamenilor şi a proprietăţii şi pentru imediata restabilire a securităţii şi ordinii civile”, se arată în declarația comună.