Profesioniştii din domeniul sănătăţii publice şi jurnaliştii din Ungaria şi din alte ţări din Europa Centrală şi de Est au cerut o mai mare transparenţă şi date mai detaliate despre pandemia de COVID-19 de la unele dintre primele focare de anul trecut.
Dar, în multe cazuri, informațiile sunt încă greu de găsit, chiar dacă unii experți spun că o mai mare transparență guvernamentală ar putea contribui la creșterea ratelor de vaccinare întârziate și la atenuarea unei noi creșteri a cazurilor și a deceselor în regiune, scrie euronews.
Dr. Zoltan Komaromi, medic de familie din Budapesta, a declarat pentru Associated Press că guvernul ungar ar trebui să „dezvăluie date pentru fiecare caz de boală, ce vaccin a primit pacientul, când a fost administrat și severitatea fiecărei boli în raport cu vaccinarea”.
În Ungaria, o țară cu mai puțin de 10 milioane de locuitori, ratele de infectare cu COVID-19 din ultimele săptămâni au doborât recorduri, în timp ce decesele zilnice pe cap de locuitor sunt cele mai mari din lume.
Dar, în ciuda acestui fapt, ezitarea la vaccin a rămas o problemă din cauza lipsei de comunicare oficială cu privire la pandemie.
În timp ce Ungaria a fost un lider timpuriu în vaccinare în Europa datorită achiziționării de vaccinuri din China și Rusia, precum și prin intermediul Uniunii Europene, ratele de vaccinare în ultimele luni au scăzut dramatic.
Aproape 30% din populația adultă din Ungaria nu a primit o singură doză.
Acest lucru, împreună cu măsuri laxe de atenuare, a dat Ungariei o medie de șapte zile de aproape 200 de decese zilnice.
Guvernele din multe țări – precum Statele Unite, Regatul Unit și Germania – publică tablouri de bord detaliate online, unde utilizatorii pot afla despre tendințele pandemiei prin hărți interactive, grafice și alte date.
Dar site-ul web privind pandemia din Ungaria nu prezintă defalcări geografice ale tendințelor pandemiei, iar actualizările cifrelor pandemiei sunt publicate în fiecare zi într-un bloc de text care nu conține vizualizări de date care să arate creșterea sau scăderea relativă a indicatorilor de pandemie.
Printre datele solicitate de experți și jurnaliști se numără defalcări regionale și municipale ale infecțiilor, deceselor și ratelor de vaccinare. Guvernul Ungariei și Centrul Național de Sănătate Publică nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Luna trecută, Autoritatea Națională pentru Protecția Datelor și Libertatea Informației din Ungaria a lansat o declarație prin care a solicitat guvernului să transmită primarilor date despre infecții la nivel municipal.
Declarația arată că atât liderii locali, cât și publicul „trebuie să cunoască cifrele pentru a lua decizii informate cu privire la modul de a se proteja împotriva pandemiei”.
Probleme similare au fost raportate mai devreme în timpul pandemiei din Republica Cehă, unde primarii locali au spus că nu au detalii despre numărul de persoane infectate din orașele lor.
Acest lucru a afectat unele dintre eforturile lor de atenuare, cum ar fi distribuirea de echipamente de protecție personală, dar problemele au fost în cele din urmă remediate la sfârșitul anului trecut.