Ungaria: Cum va reuși prim-ministrul Viktor Orban să preia puterea

Publicat: 02 04. 2020, 12:56
Foto: Hepta

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a încercat încă de la început să preia puterea, iar acum, în contextual pandemiei de coronavirus, un proiect de lege i-a înmânat acestuia puterea de a guverna prin decret, pe termen nelimitat.

Cariera lui Viktor Orban, dedicată pe acumularea și menținerea puterii

Nimeni nu poate spune că nu a existat niciun avertisment, scrie economist.com. Cariera lui Orban, care a avut multe înclinații, de la liberalismul anti-sovietic până la dreapta naționalismul prin democrație creștină, a fost dedicate pe acumularea și menținerea puterii.

Multe persoane au intuit ce intenționează Viktor Orban. De exemplu, în 2009, Jozsef Debreczeni, autorul unei biografii critice, a avertizat: „Odată ce a intrat în posesia unei majorități constituționale, el o va transforma într-o fortăreață de putere impregnabilă”.

Sunt persoane care au încercat să-l oprească prin mijloace legale, însă, potrivit sursei citate, prim-minustrul Ungariei este mai viclean decât pare. ”Reformele” sale tind să ajungă la marginea acceptabilității legale, dar nu mai departe.

Premierul Ungariei guvernează prin decret pe termen nelimitat

Acum, în contextual pandemiei de Covid-19, un proiect de lege adoptat i-a înmânat prim-ministrului puterea de a guverna prin decret, pe termen nelimitat.

Decretul îi dă autoritatea de a-i pedepsi pe jurnaliști dacă guvernul crede că raportarea nu este corectă și permite guvernului să sancționeze sever pe cetățeni pentru încălcarea noilor reguli. Totodată, documentul împiedică organizarea oricăror alegeri sau referendumuri în timp ce măsurile sunt în vigoare.

Figuri ale opoziției, grupului de monitorizare a drepturilor omului și comentatori din întreaga lume au denunțat ultima mutare drept un pas important spre dictatură. Cu toate acestea, până acum, Comisia Europeană s-a angajat doar să o examineze.

Pe hârtie, parlamentul Ungariei poate încheia starea de urgență dacă Guvernul depășește linia. Însă, în pactică, acest lucru probabil nu se va întâmpla, pentru că partidul din care face parte Orba are două treimi din scaunele din Parlament.

Fidesz este membru Partidul Popular European, din care face parte și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, dar și Angela Merkel, acest lucru aducându-i noroc lui Orban, menționează Economist.com.

Reamintim că, Viktor orbanu nu este singurul lider care profită de starea de urgență ca să încline spre dictatură și în acest fel, să pună mâna pe întreaga putere.

Oamenii diagnosticați cu noul coronavirus, urmăriți cu ajutorul intrumentelor electronice în Israel și Rusia

Guvernul Israelului a aprobat urmărirea electronică a pacienților, folosind tehnologia care fusese utilizată anterior doar în lupta împotriva terorismului, acest lucru fiind aspru criticat.

Urmărirea electronică a pacienților cu coronavirus din Israel permite Agenției Israeliene de Securitate sau Shin Bet să țină evidența cetățenilor prin utilizarea codurilor numerice personale și a numerelor de telefon.

Totodată, autoritățile din Rusia folosesc tehnologia de recunoaștere facială pentru a găsi persoanele care nu respectă carantina și autoizolarea.

Rodrigo Duterte, președintele din Filipine, și-a acordat puterea de a avea un control mai mare asupra serviciilor publice.

Bilațul victimelor coronavirusului, la nivel global

Pandemia de coronavirus a izbucnit la sfârșitul anului 2019, în China. În prezent, pe întreg mapamondul, sunt peste 946.000 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care peste 200.000 sunt recuperate. Numărul deceselor a depășit de 48.100 de oameni.