Viktor Orban, pe cale să piardă abilitatea de a guverna prin decrete. Vicepremierul ungar a depus un proiect pentru retragerea puterilor speciale acordate premierui pe timpul pandemiei de COVID-19
Guvernul din Ungaria este pe cale să renunțe la puterile speciale acordate premierului Viktor Orban în pandemia de COVID-19, potrivit DPA citată de Agerpres. Vicepremierul Zsolt Semjen a depus, cu puțin timp înainte de miezul nopții dintre marți și miercuri, o propunere legislativă pentru retragerea abilității de a guverna prin decrete, inițiativă ce aducea noi critici liderului de la Budapesta și Fidesz pe scena europeană și nu numai.
Premierul ungar Viktor Orban, pe cale să piardă abilitatea de a guverna prin decrete
Judit Varga, ministrul ungar al justiției, a precizat că puterile speciale acordate premierului Viktor Orban ar urma să fie ridicate în 20 iunie, după ce proiectul va fi examinat și adoptat de parlamentul de la Budapesta.
În finalul lunii martie, când scena globală era în plină pandemie de coronavirus, cabinetul condus de Viktor Orban și, în special, premierul primeau puterea de a guverna prin decrete fără o limită determinată de timp. Deși linia întâi a Fidesz a invocat urgența situației pentru a justifica oportunitatea măsurii, actul normativ a fost interpretat de mulți drept o nouă tentativă a prim-ministrului ungar de a întări controlul – pe care deja îl are într-o bună măsură – asupra peisajul politico-social al Ungariei.
De altfel, la aproximativ o lună distanță, un raport al Freedom House concluziona că Ungaria nu mai este o democrație, din cauza atacurilor constante pe care Viktor Orban le-a îndreptat împotriva instituțiilor democratice. Raportul Națiuni în Tranzit, în care au fost analizate 29 de țări, nota că la Budapesta este acum un „regim hibrid”, precum și că, în Balcani, democrația este erodată de influența Chinei și a Rusiei, iar Uniunea Europeană nu face nimic pentru a opri aceste lucruri, potrivit Politico.
Cu toate acestea, după ce a primit abilitatea de a guverna prin decrete, premierul Viktor Orban a fost chemat să dea explicații de președintele Parlamentului European, care a avut o serie de nelămuriri – sau, mai corect spus, a exprimat o serie de nelămuriri împărtășite la scară mai largă – cu privire la starea de urgență din Ungaria și efectele sale asupra libertăților și drepturilor fundamentale. Ar mai fi de amintit că, la ora actuală, Viktor Orban și Fidesz sunt suspendați din calitatea lor de membri ai familiei europene de centru-dreapta PPE.
Proiectul pentru retragerea puterilor speciale depus acum de vicepremier ar putea produce efecte abia în iunie
În urmă cu aproape două săptămâni, când se înmulțiseră deja criticile la adresa Budapestei, Gergely Gulyas, șeful Cancelariei premierului ungar, anunța că guvernul Viktor Orban intenționează să renunțe la puterile speciale primite pe fondul stării de urgență.
„Intenția noastră este ca, în 26 mai, să trimitem forma inițială a proiectului de lege către Parlament”, a afirmat Gergely Gulyas, la HirTV, când mai adăuga că propunerea de act normativ ar putea fi adoptată în iunie.
Chiar și așa, oficialul ungar nu rata ocazia să sublinieze că dacă numărul de cazuri confirmate de COVID-19 „începe să crească radical”, actualul ordin ar trebui extins după perioada menționată.