Viktor Orban: O întâlnire între Putin și Zelenski este cu siguranță posibilă și necesară. Nici Moscova și nici Kievul nu au voința să ajungă la pace

Viktor Orban: O întâlnire între Putin și Zelenski este cu siguranță posibilă și necesară. Nici Moscova și nici Kievul nu au voința să ajungă la pace
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Massimo Paolone

Premierul ungar Viktor Orban s-a arătat de părere că o eventuală întâlnire între președinții Ucrainei și Rusiei „este cu siguranță posibilă și necesară”, dar că „nici Moscova și nici Kievul nu au voința să ajungă la pace”, potrivit AFP și EFE preluate de Agerpres.

Viktor Orban ar putea avea o nouă întâlnire cu Volodimir Zelenski

Prim-ministrul Ungariei, care menține relații bune cu președintele Rusiei, nu a exclus posibilitatea de a avea o nouă întâlnire cu liderul Ucrainei, în weekend, la forumul de la Cernobbio din nordul Italiei. Cei doi au avut o singură întrevedere de la izbucnirea războiului, în iulie, la Kiev.

Între timp, în relațiile dintre Kiev și Budapesta a apărut o nouă sursă de tensiune, în condițiile în care Ucraina a oprit tranzitul petrolului livrat de compania rusă Lukoil prin conducta Drujba.

„Sper că este aici. Avem o relaţie bună”, a declarat Viktor Orban, vineri, la Cernobbio, referindu-se la o posibilă întâlnire cu Volodimir Zelenski în marja forumului.

Ce a spus despre o eventuală întâlnire Putin – Zelenski

Liderul ungar consideră că „o întâlnire între Putin şi Zelenski este cu siguranţă posibilă şi necesară”, dar că „nici Moscova şi nici Kievul nu au voinţa să ajungă la pace”, în condițiile în care ambele sunt „convinse că timpul va juca în favoarea lor” în acest război.

Viktor Orban spune că drumul spre pace ar trebui să înceapă cu dialogul și să continue cu negocierea unei încetări a focului, iar în final ar trebui creionat un plan de pace care, eventual, să fie garantat de o misiune internațională.

„Dialogul este principalul lucru. În istoria europeană puţine războaie s-au încheiat fără comunicare. Avem nevoie de comunicare cu Ucraina, dar şi cu Rusia. Dacă aşteptăm un plan de pace acceptat şi acceptabil pentru ambele părţi, nu va exista niciodată unul, pentru că primul pas nu este pacea, ci încetarea focului”, a mai spus prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`