Viktor Orban este acuzat de UE că se opune unui ajutor financiar pentru Ucraina: ”Șantaj politic pur”

Viktor Orban este acuzat de UE că se opune unui ajutor financiar pentru Ucraina: ”Șantaj politic pur”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ungaria este acuzată de comisarul european pentru buget că „şantajează” UE opunându-se unui ajutor financiar pentru Ucraina.

Ungaria acuzată de șantaj

Propunerea Comisiei Europene de a acorda Ucrainei un ajutor de 18 miliarde de euro pentru 2023, sub formă de credite a căror dobândă să fie suportată de statele membre, nu a fost deloc de bun augur pentru liderul naționalist care a refuzat vehement. Însă a declarat că este de acord să dea o subvenție Ucrainei, în valoare de până la 170 de milioane de euro.

Comisarul european pentru buget ,Johannes Hahn, a descris blocajul în fața eurodeputaților ca fiind un „şantaj politic pur”. Johannes Hahn este responsabil de evaluarea reformelor anticorupţie anunţate de Budapesta pentru a evita stoparea unor fonduri europene de 7,5 miliarde de euro. Din aprilie, Budapesta este vizată de o procedură a UE („mecanism de condiţionalitate”), pornită de problemele cu corupția și atribuirea unor contracte publice.

Comisarul european pentru buget consideră că în evaluarea sa ”comportamentului ridicol” al Budapestei nu va avea efectul scontat, potrivit unor surse europene citate de AFP, preluată de Agerpres. Ungaria este în negocieri cu Bruxelle pentru validarea unui plan de relansare, în valoare de 5,8 miliarde de euro, blocat de un an şi jumătate din motive legate de statul de drept. Astfel, un răspuns afirmativ din partea Uniunii Europene se profilează în următoarele săptămâni asupra PNRR-ului ungar, care ar urma însă să prevadă plăţi condiţionate de aplicarea de reforme menite să amelioreze independenţa justiţiei în special, potrivit mai multor surse europene.

UE consideră că Ungaria face presiuni

Totodată, Ungaria este acuzată că ar pune presiune pe UE pentru blocarea adoptării unui impozit minim de 15%. Acest dosar a fost blocat și de Polonia, însă a renunţat la măsură după ce PNRR-ul său a fost aprobat de Comisie.

Parlamentul European a estimat joi, 17 noiembrie, că cele 17 măsuri anunţate de Ungaria pentru evitarea înghețării celor 7,5 miliarde de euro nu sunt suficiente şi nici complet aplicate, solicitând continuarea procedurii împotriva Budapestei, însă Consiliului UE va lua decizia finală, după avizul Comisiei.

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a afirmat că este optimistă și crede că să va ajunge la un compromis, precizând că are în plan să trimită o scrisoare Comisiei până sâmbătă, pentru a detalia respectarea refomelor la care ţara sa s-a angajat şi continuarea lor. Totodată, i-a încurajat pe partenerii europeni ai Ungariei să își demonstreze „responsabilitate politică”, considerând că procedura de condiţionalitate nu ar trebui să fie „ostatica agendelor politice speciale şi să submineze unitatea europeană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)