Viktor Orban, după summitul european: Există state în UE care urăsc Ungaria, pentru că se opune migrației, și vor să introducă un mecanism financiar de șantaj

Viktor Orban, după summitul european: Există state în UE care urăsc Ungaria, pentru că se opune migrației, și vor să introducă un mecanism financiar de șantaj
foto: Facebook

Premierul Viktor Orban este de părere că există țări în UE care „urăsc” Ungaria pentru că nu le permite „să-și impună politica privind migrația”, iar aceste state au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată „șantaja” Budapesta și Varșovia.

Chiar și așa, premierul ungar este încântat de faptul că Ungaria a obținut la summitul european încheiat marți încă trei miliarde de euro din fonduri europene, dar și că, alături de Polonia, a reușit să împiedice fixarea unor condiții politice pentru accesarea sumelor din viitorul buget multianual al UE.

Viktor Orban, despre statele din UE care „urăsc” Ungaria

„Există unele ţări care sunt pro-migraţie şi ne urăsc pentru că nu le permitem să-şi impună politica privind migraţia şi pentru că Ungaria opreşte migranţii”, iar aceste ţări au dorit să introducă un mecanism financiar prin care să poată „santaja Ungaria şi Polonia”, consideră ViktorOrban,potrivit MTI citată de Agerpres.

Ungaria „a câștigat numai o importantă bătălie, nu și războiul”, în urma summitului în care liderii statelor naționale din UE, printre care și președintele Klaus Iohannis, au ajuns la un acord cu privire la cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 și un fond de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, care a fostconstituit prin crearea de datorie comună şi împărţit în 390 de miliarde granturi şi 360 de miliarde împrumuturi.

Viktor Orban a explicat că dezbaterea despre viitorul UE presupune o confruntare între două viziuni diferite despre lume. Dacă prima este reprezentată de „tradiția creștină și a culturilor naționale”, bucurându-se de susținerea Ungariei, cealaltă este cea care promovează „primirea (n.r. – în Europa) a numeroase persoane de culturi diferite care să se amestece cu cele care trăiesc aici pentru a crea o cultură unică”.

Parlamentul European cere condiționarea alocărilor de respectarea statului de drept

Forma acordului convenită de șefii de stat și de guvern din UE mai are nevoie și de girul Parlamentului European, care a anunțat, printr-o rezoluție adoptată joi, că va vota varianta propusă în cadrul reuniunii speciale a Consiliului abia după ce aceasta va fi „îmbunătățită”. Una dintre nemulțumirile eurodeputaților este legată chiar de faptul că înțelegerea liderilor naționali nu prevede „un mecanism clar care să condiţioneze finanţarea UE de respectarea statului de drept”.

În plus, eurodeputații consideră că „este necesară supravegherea democratică a instrumentului pentru redresare”, dar este nevoie și de „un angajament obligatoriu pentru identificarea de noi surse de venituri UE”.

B1.ROa explicat, într-un material mai amplu,cum s-au împărțit cele 1,07 trilioane de eurodin următorul buget multianual al UE, care sunt țările ce au câștigat în urma negocierilor și cine a pierdut, dar și cât primește în plus România, care ar dispune de o alocare de aproape 80 de miliarde de euro, în forma acordului stabilită la reuniunea specială a Consiliului European.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:26 - Șaptesprezece dispăruți după scufundarea unei ambarcațiuni turistice în Marea Roșie
19:20 - Bogdan Matei (PSD): „Este o perioadă extrem de complicată, care că nu ne dă foarte mult posiblitatea să avem atat de multe analize interne, pentru că avem alegeri parlamentare” (VIDEO)
19:12 - Andreea Marin, semnal de alarmă privind problemele de la secțiile de votare. „Am văzut oameni renunțând la a mai vota”
18:55 - Călin Georgescu a comparat victoria sa în primul tur al prezidențialelor cu Revoluția din 1989: „Ne-am recâștigat demnitatea și am luptat pentru a reface cultul onoarei și demnității” (VIDEO)
18:44 - Traian Băsescu: „Georgescu va avea în mine un adversar, nu este o soluție pentru România” și „Doamna Lasconi trebuie să pună mâna pe carte”
18:41 - Reacția lui Călin Georgescu, după ce a fost acuzat de extremism: “Nu trebuie să alegem de partea cui suntem” (VIDEO)
18:40 - Victor Negrescu, după demisia lui Ciolacu: „Vom veni și cu o nouă abordare în felul în care comunicăm” (VIDEO)
18:30 - Călin Georgescu: Noi nu am avut o campanie electorală, ci am avut o chemare / Partidele trebuie să își regăsească scopul. Nu de la Bruxelles vine suferința, ci din sufletul țării noastre (VIDEO)
18:24 - „Mini-luna” Pământului, de dimensiunea unui autobuz, ar putea să dispară. Astronomii spun că ar putea să fie chiar o bucată din Lună
18:13 - A murit un fost judecător de la CCR. A fost și senator UDMR