Viktor Orban anunță că face referendum pentru legea anti-LGBT până în anul 2022
Ungaria intenționează să organizeze un referendum asupra legislației care limitează predarea în școli a lecțiilor despre homosexualitate și problemele transgender la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, a declarat joi șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban.
Orban a anunțat referendumul miercuri, intensificând un război cultural cu Uniunea Europeană, scrie swissinfo.
Victor Orban decis să organizeze referendumul privind legislația LGBT până în 2022
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a început acțiuni în justiție cu privire la măsurile care au fost incluse în amendamente la legislația privind educația și protecția copilului. Dacă va avea succes, Bruxelles ar putea suspenda finanțarea pentru Ungaria în timp ce restricțiile sunt menținute.
„Pentru Ungaria, există mult mai multe argumente în favoarea aderării la Uniunea Europeană decât împotriva acesteia. Aderarea la UE a fost decizia corectă, a fost în interesul nostru național și rămâne în continuare”, a spus Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Orban, a spus o știre săptămânală.
El a spus însă că Ungaria crede că are dreptul să comenteze ceea ce el numea „regulile clubului” și să ia decizii pe cont propriu cu privire la aspecte în care nu au competență instituțiilor UE.
Întrebată cu privire la referendum, Comisia UE a spus că nu interferează cu metodele alese de statele membre de elaborare a politicilor, deși a considerat legea maghiară discriminatorie.
Măsurile, care au provocat anxietate în comunitatea LGBT, interzic utilizarea materialelor privite ca promovând homosexualitatea și schimbarea de gen în școli, aparent ca o măsură de prevenire a abuzului asupra copiilor.
Mai multe grupări pentru drepturile civile au criticat reformele lui Orban și un sondaj global efectuat luna trecută de organizația de votare Ipsos a constatat că 46% dintre maghiari susțin căsătoria între persoane de același sex.
Probleme majore pentru Ungaria privind aprobarea planului de redresare
Gulyas a declarat că Ungaria este încă în discuții cu Comisia cu privire la planul său național de redresare a pandemiei. El a adăugat însă că guvernul va începe prefinanțarea proiectelor de la bugetul național.
Comisia Europeană a enumerat îngrijorări serioase cu privire la statul de drept în Polonia și Ungaria, într-un raport publicat marți, care ar putea ajuta să decidă dacă aceste state primesc miliarde de euro din fondurile UE pentru a ajuta la recuperarea postpandemie.
Orban, care a fost la putere din 2010 și se confruntă cu alegeri în aprilie, se prezintă ca apărător al valorilor creștine tradiționale împotriva liberalismului occidental.
El își datorează o parte din succesul său electoral unei linii dure împotriva imigrației, dar, deoarece acest subiect a încetat să mai domine agenda, s-a orientat asupra problemelor de gen.