Viktor Orban, amenințări de la Bruxelles: Popularii europeni vor să invoce "opțiunea nucleară" ca urmare a acțiunilor din ultima perioadă a premierului maghiar

Viktor Orban, amenințări de la Bruxelles: Popularii europeni vor să invoce "opțiunea nucleară" ca urmare a acțiunilor din ultima perioadă a premierului maghiar

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a pornit într-o campanie împotriva Universității Central-Europene din Budapesta, pe care o dorește închisă din motiv că primește finanțare străină de la filantropul George Soros.

Această decizie de la Budapesta a provocat nemulțumire profundă în rândul liderilor europeni care îl acuză pe Viktor Orban că a încălcat libertatea academică. Mai mult, grupul popularilor-europeni (PPE) din Parlamentul European a amenințat că va folosi "opțiunea nucleară", adică declanșarea articolului 7 din Tratatul UE, cel care poate duce la suspendarea drepturilor unui stat membru dacă încalcă valorile și principiile UE.

"PPE va discuta și analiza situația FIDESZ și a Ungariei pe 29 aprilie. PPE va urmări și rezultatul analizei Comisiei Europene despre legalitatea inițiativei legislative din Ungaria (care a dus la închiderea CEU – n.red.). Dacă această situație persistă în Ungaria, articolul 7 ar putea fi luat în discuție", a declarat Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al PPE, pentru hotnews.ro.

Mureșan și-a continuat avertismentul la adresa Ungariei, făcând referire și la referendumul anti-UE anunțat de Orban, sub sloganul "Să oprim Bruxellesul".

"Ungaria vrea să se bucure în continuare de toate beneficiile apartenenței la UE, inclusiv dreptul de a trăi și călători oriunde în Europa, dreptul de a munci și de a studiu oriunde în UE, precum și miliardele de euro venite sub forma de fonduri UE?", a afirmat Mureșan.

Până acum, liderii UE și PPE au tolerat cele mai multe dintre derapajele anti-democratice ale liderului maghiar. Ieșirea dură a purtătorului de cuvânt al PPE semnalează însă o schimbare de atitudine a popularilor, așa cum o făcuse și președintele Joseph Daul într-o serie de mesaje pe Twitter în urmă cu două zile.

Activarea articolului 7 este apanajul Consiliului UE, unde e nevoie de patru cincimi din numărul voturilor. Parlamentul European poate însă pune presiune politică pe un asemenea subiect, iar Partidul Popular European, cel mai numeros din Parlamentul European, are ca membri numeroși lideri ai statelor membre.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`