Viktor Orban a anunțat că Ungaria nu va susține „nicio propunere care ar putea atrage NATO în războiul ruso-ucrainean”

Publicat: 29 06. 2022, 14:21
Actualizat: 29 06. 2022, 14:23
Decizie istorică: Ungaria devine primul stat din UE care este sancționat financiar pentru corupție sistemică Sursă foto: Hepta - DPA Images / Marton Monus

Premierul ungar Viktor Orban a transmis miercuri că Ungaria  nu va fi de acord cu  nicio propunere care are în vedere implicarea NATO în războiul din Ucraina, considerând astfel că este vorba despre un război care vizează doar Ucraina şi Rusia, conform agenţiei MTI.

„Nu vom susţine nicio propunere care ar putea atrage NATO sau Ungaria în acest conflict, pentru că este un război ruso-ucrainean, iar NATO este o alianţă defensivă”, a spus Orban, conform  şefului său de presă, Bertalan Hevesi.

Ungaria nu va susține nicio propunere care să implice NATO în „războiul ruso-ucrainean”

Viktor Orban a ajuns marţi seară în Spania pentru a participa la summitul NATO de la Madrid, în cadrul căruia va susţine eforturile cu privire la readucerea păcii în Ucraina, potrivit lui Hevesi,  conform Agenţia EFE.

„În locul unei escaladări a războiului, Ungaria sprijină eforturile în favoarea păcii”, a specificat marţi şeful guvernului din Ungaria, potrivit Agerpres.

 Astfel că, rezolvarea conflictului are în vedere stabilirea cât mai repede a unui acord pentru discutarea unor negocieri de pace, respectiv pentru  încetarea focului, a transmis Bertalan Hevensi.

De asemenea, una dintre principalele teme pe care le vor aborda ţările membre ale alianţei la summitul de la Madrid este Răspunsul la invazia rusă în Ucraina.

Ce spune Viktor Orban despre sprijinul NATO în caz de război

Viktor Orban, premierul Ungariei, a declarat că, în eventualitatea unui război, NATO îi va apăra pe unguri doar „dacă suntem pregătiți să ne protejăm și singuri”.

„Dacă o țară vrea pace, trebuie să aibă ceva putere, care poate veni din două locuri: din propriile surse, ori din puterea aliaților”, a spus Orban, într-un interviu pentru Kossuth Radio, citat de Hungary Today.

Dacă o țară nu dispune de o putere proprie, aliații vor fi reticenți în a-și sacrifica efortul și banii pentru a o ajuta, a argumentat el.

„Dezastrul se poate dezlănțui numai dacă ne pierdem mințile și ne implicăm în război. NATO nu ne poate apăra de propria prostie. Să trimitem trupe înseamnă să luăm parte la război, să trimitem arme înseamnă că oricine ar fi ținta acelor arme va deveni dușmanul nostru Dumnezeu știe pentru câți ani”, a mai declarat premierul Ungariei.