Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump și spune că în spatele tentativei de asasinat s-ar putea afla Ucraina

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump și spune că în spatele tentativei de asasinat s-ar putea afla Ucraina
Donald Trump a fost victima unei tentative de asasinat pe 13 iulie 2024, la un eveniment de campanie din Butler, Pennsylvania. Sursa foto: Hepta.ro / DPA Images / Artem Priakhin

Pro-rusul Viktor Medvedciuk, fost parlamentar al Ucrainei, i-ar fi transmis lui Donald Trump o scrisoare în care pretinde că în tentativa de asasinat care l-a vizat pe republican ar putea fi identificată „urma Ucrainei”, relatează The Kyiv Indepedent după un articol TASS, în care agenția rusă de presă susține că a obținut o copie a scrisorii.

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Donald Trump

În scrisoare, Viktor Medvedciuk l-a descris pe Donald Trump drept un „inamic personal” al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Fostul parlamentar nu a oferit probe clare în susținerea afirmațiilor sale, dar a reluat discursul propagandei ruse.

Donald Trump, candidatul republicanilor la președinția SUA, a afirmat în repetate rânduri că ar pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore dacă ar reveni la Casa Albă, însă nu a menționat și demersurile pe care le-ar întreprinde în acest scop.

După tentativa de asasinat care l-a vizat pe Trump la un miting din Pennsylvania pe 13 iulie, președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei i-a urat republicanului „recuperare rapidă”. Liderul ucrainean a subliniat că autoritățile de la Kiev sunt pregătite să coopereze cu Donald Trump în eventualitatea în care acesta revine la Casa Albă.

Omul de afaceri pro-rus cere oprirea ajutoarelor pentru Ucraina

Medvedciuk l-a îndemnat pe Trump să oprească ajutoarele americane pentru Ucraina, inclusiv livrările de arme, și să introducă sancțiuni împotriva „celor mai odioși și corupți reprezentanți” ai autorităților ucrainene.

Omul de afaceri pro-rus „i-a urat lui Trump sănătate, reziliență și victoria la viitoarele alegerile prezidențiale din SUA”, mai notează TASS.

Viktor Medvedciuk, despre care s-a crezut de multă vreme că este omul lui Vladimir Putin în Ucraina, fusese reținut de autoritățile ucrainene, dar a fost predat rușilor în cadrul unui schimb de prizoneri care a avut loc în 2022.

Ulterior, fostul politician ucrainean ar fi fost implicat în mai multe operațiuni de dezinformare și propagandă pro-rusă care au vizat atât Ucraina, cât și Occidentul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`