Schimbările climatice ar putea fi motivul pentru care vikingii au părăsit Groenlanda, unde se stabiliseră în jurul anului 980 e.n., potrivit unui studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy Of Sciences, citat de publicaţia online Discover.
În perioada când vikingii au dispărut de pe insulă, potrivit arhivelor arheologice, temperaturile au înregistrat o scădere bruscă, care a durat timp de mai multe zeci de ani.
Potrivit studiului, vikingii nu au fost singura cultură care a fost nevoită să părăsească insula din cauza temperaturilor extrem de scăzute, ba chiar au mai existat două popoare înainte care se pare că au părăsit Groenlanda din aceleași motive.
Cultura Saqqaq este considerată a fi prima care s-a stabilit în Groenlanda, în urmă cu 4.500 de ani, părăsind insula în 850 î.Hr., când temperatura s-a răcit.
Cea de-a doua cultură stabilită în această zonă a fost cea a inuiţilor, care au părăsit la rândul lor însula în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, probabil tot din cauza unei schimbări climatice.
Se pare că vikingii au apărut în zonă abia în era noastră, în jurul anului 980.
Însă în jurul anului 1.100, temperatura a început să se scadă tot mai mult, cu aproximativ 7 grade Fahrenheit în 80 de ani.
Vikingii, care se ocupau în general cu cultivatul, au părăsit insula până la mijlocul anilor 1.400, din cauza temperaturii nefavorabile se arată în studiu.