Viitorul Ursulei von der Leyen în funcția de șefă a UE e pe muchie de cuțit, europarlamentarii se pregătesc să voteze

Viitorul Ursulei von der Leyen în funcția de șefă a UE e pe muchie de cuțit, europarlamentarii se pregătesc să voteze
Inquam Photos / Octav Ganea

Ursula von der Leyen s-a pronunțat împotriva „polarizării extreme a societăților noastre” în timp ce a făcut apel la parlamentul european să-i acorde un al doilea mandat în funcția de președintă a Comisiei Europene, anunță The Guardian.

Ursula von der Leyen a promis câte ceva fiecărui grup de europarlamentari

Deputații europeni vor decide dacă o realeg pe Ursula von der Leyen în funcția de președintă a Comisiei, printr-un vot, care fie va duce la un alt mandat de cinci ani pentru prima femeie lider a executivului UE, fie va băga UE într-o criză de vară.

Adresându-se deputaților europeni din Camera de la Strasbourg, von der Leyen a vorbit pentru grupurile pro-europene principale despre care ea speră că o vor sprijini. Într-un apel adresat propriului Partid Popular European de centru-dreapta, ea a promis o „reducere a sarcinii” legislației UE pentru a ajuta întreprinderile mici.

Încercând să-i atragă pe verzi, liberali și socialiști, ea a promis că va menține cursul planurilor UE privind schimbările climatice, promițând în primele 100 de zile un „nou acord industrial” pentru a canaliza investițiile în decarbonizarea producției și în tehnologia ecologiceă.

Conform planurilor ei, pentru prima dată UE ar avea un comisar european responsabil de locuințe și „plan european de locuințe la prețuri accesibile” pentru a aborda o criză a chiriilor mari și a caselor inaccesibile, o prioritate cheie pentru socialiști.

Ea a reafirmat sprijinul UE pentru Ucraina și a emis cea mai severă critică de până acum față de recenta călătorie a premierului ungar Viktor Orbán la Moscova. „Această așa-zisă misiune de pace nu a fost altceva decât o misiune de îmbunare a liderilor respectivi”, a spus ea europarlamentarilor, generând cea mai mare rând de aplauze al discursului de 50 de minute.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`