Viitoarea șefă a Comisiei Europene, despre aderarea României la Schengen: „Cred că atunci când respectă criteriile, acest lucru trebuie răsplătit” / Parlamentul European va vota candidatura lui Von der Leyen marți seară
Ursula von der Leyen, candidatul propus de Consiliul European pentru șefia Comisiei Europene, a făcut un apel, marți, la înlăturarea diviziunilor dintre Vestul și Estul UE, cu ocazia primului său discurs în fața plenului Parlamentului European, care va da un vot, în aceeași zi, începând cu ora 19:00, pentru a încuviința sau nu nominalizarea sa în fruntea Executivului comunitar, potrivit caleaeuropeana.ro.
„V-am ascultat și îmi dau seama că există teama acestei divizări între Europa de Vest și cea de Est. Trebuie să depășim această diviziune”, a spus von der Leyen.
Dezbaterea care precedă votul a durat mai bine de cinci ore. În acest context, ministrul demisionar al Apărării germane a răspuns îngrijorărilor formulate de mai mulți eurodeputați, care au ridicat întrebări cu privire la existența unui echilibru geografic și geopolitic între cei numiți să conducă instituțiile UE, dar și a așteptărilor țărilor din Europa Centrală și de Est de a deveni parte a spațiului Schengen și a zonei euro.
Siegfried Mureșan, eurodeputatul liberal care deține funcția de vicepreședinte al PPE, a reamintit că România și Bulgaria respectă condițiile de aderare la spațiul Schengen încă din anul 2011, dar chiar și așa cele două state nu au fost încă primite în această zonă de circulație liberă.
„Cu foarte mare respect mă gândesc la efortul făcut de Europa Centrală și de Est pentru a adera la Uniunea Europeană, pentru a adera la spațiul Schengen, la zona euro. (…) Și cred că atunci când respectă criteriile, acest lucru trebuie răsplătit”, a răspuns Ursula von der Leyen.
Așadar, Ursula von der Leyen, care era ministru al Apărării în Guvernul german condus de Angela Merkel, a fost nominalizată de Consiliul European pentru a ocupa funcția de președinte al Comisiei Europene. În aceste condiții, demnitarul așteaptă acum să fie votată de Parlamentul European.