Viespea asiatică gigantică, un nou coșmar pentru SUA: Amenință culturile fermierilor și oamenii care pot intra în calea sa

Viespea asiatică gigantică, un nou coșmar pentru SUA: Amenință culturile fermierilor și oamenii care pot intra în calea sa

O insectă uriașă, ucigătoare de albine, a ajuns de pe continentul asiatic în Statele Unite, amenințând culturile care depind de polenizare și oameni care pot intra în calea sa.

Cornul gigant asiatic, Vespa mandarinia, este originar din zone asiatice precum Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, dar a fost detectată în statul Washington la sfârșitul anului trecut. Oficialii canadieni au găsit și ei uriașa insectă în Columbia Britanică în august, scrie vox.com.

Insectele au o înțepătură dureroasă care poate fi fatală pentru oameni – dacă sunt alergici – și spre deosebire de majoritatea albinelor, vispele asiatice gigantice pot înțepa de mai multe ori. În ciuda numelui, însă, oamenii nu prea se tem de ea: Ministerul Agriculturii din Columbia Britanică a spus că „nu sunt interesați de oameni, animale de companie și animale mari”.

În schimb, principala preocupare este ceea ce fac albinelor. Cu mandibulele sale ascuțite, asemănătoare cu un pumnal, o viespeasiatică gigantică poate decapita 40 de albine de miere pe minut. În câteva ore, un roi din aceste insecte, într-o posibilă invazive poate distruge cu lejeritate un stup.

Acest apetit pentru un polenizator critic reprezintă o amenințare pentru culturile cheie din Pacificul de Nord-Vest, unde apicultorii comerciali își închiriază stupii adesea fermierilor care cultivă culturi precum afine și zmeură.

Autoritățile din SUA, în alertă

Departamentul de Stat pentru Agricultură din Washington solicită acum publicului să raporteze orice constatare a viespii asiatice pentru a urmări răspândirea acesteia. Nu este clar modul în care insectele au traversat Oceanul Pacific, dar experții cred că s-ar fi putut afla pe o navă sau pe un container sau ar fi putut fi importate în mod deliberat.

Albinele sunt responsabile pentru aproximativ 20 de miliarde de dolari în sectorul agricol american, în fiecare an, dar se confruntă cu scăderi ale populației din întreaga lume. Din 2006, apicultorii americani au pierdut aproape o treime din coloniile lor în fiecare an. Albinele sunt sub presiune din cauza pesticidelor, a pierderii habitatului, a bolilor și a speciilor care le invadează precum viespea asiatică gigantică.

În Asia, albinele au, însă, un mecanism de apărare împotriva viespii gigantice asiatice. Aceștia pot scăpa rapid de o viespe cercetaș care se abate asupra stupului, formând o minge în jurul cotropitorului. Apoi albinele vibrează, determinând încălzirea viespii, în timp ce dioxidul de carbon se acumulează. Viespea se sufocă și moare, împiedicând-o să transmită coordonatele stupului către restul roiului său.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”