Atât timp cât există arme nucleare, NATO, ca alianță defensivă, este obligată să asigure apărarea cetățenilor din statele membre împotriva unei asemenea amenințări, a explicat Andrei Țărnea, directorul general pentru comunicare și diplomație publică din Ministerul Afacerilor Externe, luni, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.
Întrebat de ce sunt importante exercițiile nucleare ale NATO și Rusiei într-un astfel de context, Andrei Țărnea a declarat: „O să vă răspund diplomatic. Atâta timp cât există arme nucleare, NATO, ca o alianță defensivă, este obligată să asigurare apărarea cetățenilor, miliardului de cetățeni care sunt acoperiți de umbrela NATO, împotriva unei asemenea amenințări. Aceasta este bazată pe capacitatea de a răspunde pe capacitatea de a răspunde, nu de a ataca, ci de a răspunde unui atac împotriva Alianței, a oricăruia dintre membrii Alianței. Pe ansamblul capabilităților NATO, acest lucru se bazează pe exerciții și pe un anumit nivel de pregătire”.
„De asemenea, tot diplomatic, vă spun că să nu organizezi un exercițiu pentru că e un anumit context ar trimite la rândul său un mesaj, un mesaj că te temi de anumite circumstanțe sau că pentru NATO lucrurile stau altfel decât au stat până acum. Nu, nu stau altfel, ba din contră! NATO, așa cum am văzut-o după 24 februarie, s-a văzut nevoită să ia o serie de decizii, împreună, membrii Alianței, pentru a asigura în mod suplimentar apărarea într-un context în care securitatea Europei este amenințată. În sensul acesta, componenta de disuasiune, îi spune NATO, de descurajare, este esențială”, a mai spus Andrei Țărnea.