Victorie pentru Donald Trump la Curtea Supremă din Michigan. Se încerca scoaterea lui din cursa prezidențială printr-o strategie similară cu cea din Colorado

Victorie pentru Donald Trump la Curtea Supremă din Michigan. Se încerca scoaterea lui din cursa prezidențială printr-o strategie similară cu cea din Colorado
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jefferee Woo

Donald Trump a înregistrat o victorie de etapă în lupta cu cei care încearcă să îl scoată din cursa către Casa Albă, miercuri, când Curtea Supremă din Michigan a respins cazul prin care se dorea interzicerea fostului președinte la alegerile primare din acest stat, relatează Reuters.

Donald Trump este principalul favorit al cursei pentru nominalizarea candidatului republican la Casa Albă, însă a primit o lovitură pe 19 decembrie, când Curtea Supremă din Colorado a stabilit că nu este eligibil din punct de vedere constituțional pentru a candida la alegerile din 2024 în acest stat.

Judecătorii au decis, cu o majoritate de 4-3, că acțiunile fostului președinte american din 6 ianuarie 2021 se încadrează la Al 14-lea Amendament al Constituției SUA, cel care le interzice insurecționiștilor să dețină funcții publice.

Victorie pentru Trump la Curtea Supremă din statul Michigan

Spre deosebire de instituția similară din Colorado, Curtea Supremă din Michigan a decis să nu dea curs speței în care patru alegători căutau să obțină o interdicție pentru candidatura fostului președinte.

„Nu suntem convinși că întrebările ridicate ar trebui analizate de această Curte”, au explicat judecătorii într-un anunț scurt.

Donald Trump spune că instanța „a respins ferm și pe bună dreptate o tentativă democrată disperată” de a-l scoate din cursă în statul Michigan.

Față de alte state în care există spețe de acest gen, Michigan este considerat un „swing state”, adică în care alegerile se joacă și care pot înclina în final balanța. Sintagma de „swing state” vine în contrast cu statele care tradițional optează pentru un partid sau altul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`