Victoria lui Trump ar putea însemna că SUA își retrag sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia

Victoria lui Trump ar putea însemna că SUA își retrag sprijinul pentru Ucraina în războiul cu Rusia
Sursă foto: Hpta/Photo: Boris Roessler/dpa

Odată cu realegerea lui Donald Trump, Ucraina ar putea fi nevoită în curând să se adapteze la o reducere dramatică a sprijinului SUA, care ar putea avea un impact decisiv asupra războiului cu Rusia, anunță CNN.

Până acum, administrația Biden a dat Ucrainei zeci de miliarde de dolari

De-a lungul campaniei sale, președintele ales republican și colegul său, candidatul ca vicepreședinte, JD Vance, au declarat că se îndoiesc cu privire la angajamentul SUA în continuare față de Kiev, în timp ce războiul se prelungește la mai bine de doi ani și jumătate după invadarea forțelor ruse. Mai mult, Trump a făcut comentarii care sugerează că SUA ar putea face presiuni asupra Ucrainei pentru un armistițiu cu Rusia.

Victoria lui Trump vine într-un moment precar al conflictului de la Kiev. Rusia a înregistrat în mod constant câștiguri în regiunea estică Donbas, pe care președintele rus Vladimir Putin își propune să o captureze în totalitate.

Comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a declarat că situația de pe linia frontului „rămâne dificilă” și că anumite zone „necesită reînnoirea constantă a resurselor unităților ucrainene”, într-o declarație de pe Telegram sâmbătă dimineață.

Între timp, se înțelege că Rusia își întărește armata cu trupe nord-coreene. Aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni se află în regiunea Kursk din Rusia și se așteaptă să intre în luptă împotriva Ucrainei în zilele următoare, au avertizat oficialii americani.

Sub administrația Biden, SUA au oferit Ucrainei ajutoare de zeci de miliarde de dolari, atât sub formă de arme, cât și asistență bugetară. Administrația intenționează să continue să sporească cât mai mult sprijinul posibil pentru Kiev înainte ca Trump să preia mandatul.

Trump l-a lăudat în mod repetat pe Putin – și l-a criticat în mod repetat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care are o istorie complicată.

Zelenski l-a felicitat pe Trump miercuri și a spus că apreciază angajamentul lui Trump pentru „pacea prin putere”.

„Așteptăm cu nerăbdare o eră a Statelor Unite ale Americii puternice sub conducerea decisivă a președintelui Trump. Ne bazăm pe sprijinul bipartizan puternic pentru Ucraina în Statele Unite”, a scris Zelenski într-o postare pe rețelele sociale. „Suntem interesați să dezvoltăm o cooperare politică și economică reciproc avantajoasă, care va aduce beneficii ambelor națiuni.”

Trump a susținut în repetate rânduri că războiul dintre Ucraina și Rusia nu ar fi început dacă ar fi fost președinte

Trump a promis, de asemenea, că va pune capăt războiului, uneori chiar susținând că va opri conflictul de ani de zile chiar înainte de a-și prelua mandatul. În iulie, el a spus că poate rezolva conflictul într-o singură zi.

În dezbaterea prezidențială din august, Trump a refuzat să spună că va face tot posibilul ca Ucraina să învingă Rusia. În septembrie, el a sugerat că Ucraina ar fi trebuit să „cedeze puțin” în fața Moscovei, spunând la un eveniment de campanie că „orice înțelegere, chiar și cea mai proastă, ar fi fost mai bună decât ceea ce avem acum”.

„Dacă ar fi făcut o afacere proastă, ar fi fost mult mai bine. Ar fi renunțat puțin și toată lumea ar fi trăit”, a spus Trump.

La doar câteva zile după aceste comentarii, când Trump s-a întâlnit cu Zelenski în New York City, el a subliniat că va lucra pentru a obține o situație bună pentru „ambele părți”.

„Avem o relație foarte bună și am și eu am o relație foarte bună, după cum știți, cu președintele Putin. Și cred că dacă voi câștiga, vom rezolva conflictul foarte repede”, a spus el.

„Cu mult înainte de 20 ianuarie, înainte să preiau președinția, cred că putem rezolva ceva care să mulumească ambele părți. E timpul”, a adăugat el.

Zelenski a elaborat un „plan de victorie” și a spus că Ucraina nu se opune negocierilor, dar trebuie să fie dintr-o „poziție de forță”. La o conferință de presă la sfârșitul lunii octombrie, președintele ucrainean a spus că „Trump vorbește mult, dar nu l-am auzit spunând că va reduce sprijinul pentru Ucraina”.

Zelenski a declarat că, la întâlnirea lor din septembrie, el și Trump „au discutat în detaliu despre Ucraina-SUA, despre parteneriatul strategic, Planul Victoriei și modalitățile de a pune capăt agresiunii ruse împotriva Ucrainei.”

Totuși, într-un interviu cu KBS din Coreea de Sud, Zelenski a recunoscut că „următorul președinte american ar putea întări sau slăbi sprijinul pentru Ucraina”.

„Dacă acest sprijin va slăbi, Rusia va ocupa mai mult teritoriu și ne-ar împiedica să câștigăm acest război. Aceasta este realitatea. Poziția noastră nu se referă la compromisuri teritoriale, ci la explorarea potențialelor căi diplomatice care se bazează pe menținerea angajamentului de către SUA. O dorință reală a Statelor Unite de a pune capăt rapid acestui război este crucială”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:18 - Alexandru Rafila anunță că lista cu medicamente care influenţează capacitatea de a conduce vehicule este gata și va fi publicată în curând
16:17 - Newsweek: „Super sămânța” care accelerează metabolismul și te ajută să slăbești rapid. Perfectă la micul dejun
16:02 - Bancnote de 10 și 200 de euro au fost puse în circulație în Alba de un bărbat. Individul a fost arestat preventiv
15:59 - Daniel Fenechiu: Nicolae Ciucă are o relație privilegiată cu Donald Trump. Este omul care înțelege cel mai bine care sunt sarcinile României din perspectiva NATO, cât și care sunt exigențele americane (VIDEO)
15:51 - Ilinca Vandici și Teo Trandafir, reacții după ce Oana Roman s-a pozat goală în jacuzzi: „De ce să nu râdem și să ne distrăm aici, la emisiune, dacă ne vine să râdem?” (FOTO)
15:45 - Cinci persoane, între care doi copii, au ajuns la spital în urma unui accident între două mașini, în Constanța
15:28 - Adrian Papahagi: Trump a câștigat și fiindcă americanii s-au săturat de woke-ism, fiindcă problemele pe care el le-a atins sunt reale / Mă îngrijorează că Trump îl apreciază foarte mult pe Viktor Orban (VIDEO)
15:28 - Ciolacu: De joi se vor deschide primii 11 km din Autostrada Moldovei. Ne vom ţine de cuvânt, până la sfârşitul anului se vor da în circulaţie 130 de km (VIDEO)
15:20 - 100 de familii din Pechea, rămase fără case din cauza inundațiilor, locuiesc în continuare pe la rude, prieteni sau în barăcile improvizate
15:08 - Nigel Farage îl compară pe Donald Trump cu Winston Churchill