Vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun, a menționat că Rusia că ar trebui să reducă producţia de petrol cu până la 30%, de la 10 milioane de barili pe zi în prezent, până la şapte-opt milioane de barili pe zi.
Acest lucru ar trebui realizat pentru a obţine un preţ rezonabil şi pentru a elimina vânzarea cu discount, conform publicaţiei rusești RBC, preluat de Reuters.
Măsurile occidentale luate în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina au separat domeniul financiar rusesc de sistemul global, respectiv au pus presiune pe producţia şi vânzarea de petrol. Acest lucru s-a întâmplat deoarece, cumpărtorii au refuzat ţiţeiul din Rusia, sau au cerut reduceri de preţ.
În același context, Șefii de stat ai UE se întâlnesc luni pentru a discuta o propunere de interzicere a livrărilor de petrol rusesc pe mare spre ţările UE.
Vicepreşedintele Lukoil a declarat că „De ce ar trebui ca Rusia să menţină producţia de petrol la 10 milioane de barili pe zi dacă putem (mai) eficient să consumăm şi să exportăm şapte până la opt milioane de barili pe zi fără pierderi la bugetul de stat?”. El este și cel care alături de Vagit Alekperov a înfiinţat Lukoil în 1991, relatează sursa citată.
„Ce este mai bine – să vinzi 10 barili de ţiţei pentru 50 de dolari sau şapte barili, dar pentru 80 de dolari?”, se întreabă Fedun, care a specificat că pentru Rusia este foarte important să păstreze acordul de limitare a producţiei convenit cu alţi mari producători de petrol în cadrul OPEC+, conform Hotnews.ro.
La începutul lunii martie, gigantul petrolier rus Lukoil a cerut oprirea imediată a luptei în Ucraina, una dintre primele mari companii interne care a vorbit împotriva invaziei Moscovei asupra vecinului său pro-occidental.
Consiliul „își exprimă îngrijorarea cu privire la evenimentele tragice în curs din Ucraina și exprimă cea mai profundă compasiune pentru toți cei afectați de această tragedie”, a spus compania într-un comunicat, potrivit insiderpaper.