Vicepreşedinta Argentinei a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru fraudă. Cristina Kirchner susține că „nu va mai candida la nimic” în 2023
Vicepreşedinta Argentinei a fost condamnată marţi la şase ani de închisoare, de care o protejează, însă, imunitatea parlamentară, şi ineligibilitate pe viaţă, într-un proces pentru fraudă şi corupţie în timpul preşedinţiei sale, verdict pe care l-a imputat unei „mafii judiciare”, informează AFP.
Vicepreşedinta Argentinei, condamnată la șase ani de închisoare
Cristina Kirchner în vârsta de 69 de ani, a fost găsită vinovată de fraudă în detrimentul statului în acest proces privind atribuirea de contracte publice în fieful său politic din Santa Cruz (sud), în timpul celor două mandate prezidenţiale, pentru care pedeapsa ar fi putut fi de 12 ani de închisoare.
Este pentru prima dată când un vicepreşedinte argentinian a fost condamnat pentru o infracţiune în timpul mandatului.
Imediat, fosta şefă a statului a transmis că „nu va mai candida la nimic, nici senatoare, nici vicepreşedintă, nici preşedintă” la alegerile generale din 2023, părând că renunţă la o viitoare imunitate.
Sentinţa nu este definitivă, până când nu se va decide asupra apelurilor, un proces care ar putea dura ani de zile. Între timp, ea va rămâne imună la arest, potrivit Agerpres.
Vicepreşedinta Argentinei a denunţat, pe toată durata procedurii demarate în 2019, un proces „politic”, condus de judecători, în opinia sa, manipulaţi de opoziţia de dreapta, în special de tabăra succesorului ei la preşedinţie (2015-2019), liberalul Mauricio Macri.
Se pare că funcţia sa de preşedintă a Senatului a salvat-o de închisoare. Imunitate la care a părut să renunţe în viitor, anunţând că nu va solicita niciun mandat în 2023, ci că va „pleca acasă”: „Să mă bage la închisoare!”, a declarat aceasta.
Mai mult decât atât, o pedeapsă – închisoare sau ineligibilitate – ar fi efectivă doar după multe apeluri, inclusiv unul eventual la Curtea Supremă, ceea ce, a prezis săptămâna aceasta politologul Rosendo Fraga pentru AFP, ar putea dura şase-şapte ani, chiar mai mult, notează sursa citată.