Vicepremierul rus, Viktoria Abramchenko, susține că nu există riscul unei crize alimentare în țară și că deja au fost adoptate măsuri pentru a proteja piața alimentară de sancțiunile occidentale impuse.
Totodată, ieri, s-a semnat un ordin prin care se interzice exportul de zahăr brun și alb până pe 31 august, dar și a exporturilor de grâu, secară, orz şi porumb către statele vecine ale Uniunii Economice Eurasiatice până pe 30 iunie, potrivit Reuters, preluat de adevărul.ro.
Viktoria Abramchenko încurajează cetățenii să nu se grăbească să se aprovizioneze cu alimente de bază din cauza sancțiunilor occidentale, căci nu există riscurile unui deficit.
„Nu există condiţii pentru riscurile unui deficit sau pentru o reducere a gamei de produse”, a declarat vicepremierul rus, Viktoria Abramchenko, într-un comunicat.
„Nu merită să crească cererea artificială cu achiziţii pentru viitor. Vom reorienta piaţa şi vom stabili un comerţ reciproc avantajos, ne vom extinde reţeaua de parteneriat cu ţări prietene”, a adăugat oficialul rus.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a oprit producția agricolă a celor două țări, responsabile cu 30% din comerțul global cu grâu. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, cu Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Cele două adunate reprezintă 60% din producția globală.
Prețurile grâului la bursa din Chicago s-au tranzacționat la maxime din ultimii 14 ani.
Livrările Rusiei cu aceste mărfuri sunt restricționate din cauza sancțiunilor larg răspândite, care îngreunează restul lumii să-și cumpere produsele. Aprovizionarea ucraineană a fost oprită deoarece luptele au închis porturile țării.