Oleg Serebrian, vicepremierul Republicii Moldova responsabil de a reintegra Transnistria, a avertizat că Guvernul de la Chișinău ar putea fi târât în războiul de peste graniță chiar când Ucraina se pregătește să preia iar controlul asupra coastei sale de la Marea Neagră.
În ultima vreme au fost numeroase amenințări cu bombă la Chișinău, Vitaly Ignatyev, așa-zisul ministru de Externe al Transnistriei, a anunțat un plan de aderare la Rusia, iar în regiunea autonomă Găgăuzia a izbucnit un val de secesionism pro-rus. Toate acestea suprapuse, se teme oficialul moldovean, ar putea fi un preludiu la o operațiune militară pro-rusă împotriva țării sale.
„E clar o provocare. Ideea că ar trebui (Transnistria) să aibă independență e veche, dar că ar trebui să se alăture Rusiei e o idee nouă, spusă prima dată și a fost neașteptată.
Războiul din Ucraina face ca noi să ne îngrijorăm că aceasta nu e o simplă declarație, ci un fel de preludiu la o operațiune în Republica Moldova. Vom face orice pentru a evita o confruntare militară, dar nu depinde 100% de noi”, a declarat Serebrian pentru The Times.
„Suntem îngrijorați că există o sinergie între alerte, noua retorică din Găgăuzia, noua retorică mai agresivă de la Tiraspol (așa-zisa capitală a Transnistriei)… Credem că există o legătură”, a mai afirmat vicepremierul.
Serebrian a mai declarat că „practic în fiecare zi” există o amenințare cu bombă: „Ideea e de a răspândi frica și instabilitatea. Din partea cui? Putem ghici!”.
El a cerut apoi Rusiei să-și retragă soldații din Transnistria: „Moldova e un teritoriu neutru, deci ar trebui să fie fără forțe militare străine pe el. Retragerea trupelor rusești e o prioritate”.
Rusia are peste 1.500 de soldați în interiorul Transnistriei, în cadrul unei forțe separatiste locale estimată la aproximativ 20.000 de oameni. Aceasta e interoperabilă cu trupele de la Kremlin, dar se crede că e slab echipată.
Guvernul de la Chișinău crede că totul e o reacție a Rusiei după ce Republica Moldova a primit statul de candidat pentru aderarea la UE.
„Situația din Ucraina e foarte importantă pentru noi. O graniță directă cu un teritoriu controlat de Rusia va schimba comportamentul și climatul dintre Chișinău și Tiraspol”, a mai declarat vicepremierul Republicii Moldova.