Viața nu e ușoară nici peste hotare. Medicii care se hotărăsc să plece în străinătate și să practice meseria întâmpină multe dificultăți.
De exemplu, un medic care decide să meargă în Franța și să-și deschidă un cabinet se va confrunta cu mai multe probleme. De exemplu, de cele mai multe ori, respectivul medic aplează la colegii care au făcut deja pasul și care au avut un intermediar în astfel de operațiuni, conform avocat-roman-in-franta.eu.
Contactează intermediarul, și acesta îi propune o lista cu Cabinetele care se pretează la așteptările medicului român. Medicul vine în Franța, vizitează Cabinetele propuse și se hotărăște asupra unuia dintre ele. Intermediarul îi propune medicului să îl pună în legătură cu o bancă, care să îi finanțeze achiziția cât și onorariile lui și eventual cu un contabil.
Medicul semnează cu intermediarul un contract, intermediarul își încasează comisionul (gras) și aventurA în Franța începe.
Medicul ajunge într-un mediu social, legislativ, fiscal nou și aici își va prinde urechile. În general, medicii noștri sunt buni profesioniști, însă pentru a reuși în Franța nu este suficient: trebuie să fii capabil să îți gestionezi personalul din Cabinet, colaboratorii, relațiile cu bancă, cu casele de sănătate, cu fiscul, cu URSSAF-ul, etc. Medicul proaspăt înscris la ordinul medicilor din Franța, nu are decât o idee vagă, despre ce îl așteaptă.
De cele mai multe ori îl asteaptă următoarele probleme:
1. Conflicte cu salariații
De obicei, medicul cumpără Cabinetul cu tot cu secretară. Ea cunoaște pacienții, face demersuri administrative, face devize, mai sterilizează când vrea și are timp, etc. Dar ea își cunoaște foarte bine drepturile ca și salariat, în timp ce medicul român nu și le știe pe ale lui.
2. Dificultăți cu băncile
Pentru că medicul român nu este încă foarte stăpân pe afacere (facturare, încasări șamd), apar dificultăți de trezorerie care îl aduc in încapacitatea de a plăti ratele bancare printre care și cele pentru creditul încheiat la cumpărarea Cabinetului.
3. Impozite și cotizații sociale mari.
4. Dificultăți în plata impozitelor și a contribuțiilor
Fiscul, CARMF sau CARPIMKO, URSSAF, sunt principalii creditori ai medicului și îi vor scrie în mod regulat. Aceste acumulări de datorii pot duce la încetarea plăților și la intrarea în lichidare judiciară.
Toate aceste neplăceri poluează activitatea medicului și are concecinte asupra stării lui de sănătate. Un concediu medical de lungă durată și întreruperea activității îi poate fi fatală (lichidare judiciară).
Toate aceste neplăceri ar putea fi evitate, dacă medicul ar fi avut bună idee să caute un avocat în Franța, care să îl sfătuiască ori de câte ori are nevoie.
Încă de la cumpărarea Cabinetului, avocatul se va asigura că medicul nu este păcălit. Apoi când va merge la bancă să facă creditul, avocatul îl va ajută să negocieze cu bancă. Avocatul îl va sfătui în legătură cu secretara și cu orice alte probleme de dreptul muncii și dacă este un avocat care practică dreptul afacerilor, îl va ajuta să își structureze afacerea.