Un nou bilanţ dramatic privind dispariția animalelor sălbatice de pe Pământ a alertat lumea științifică. Potrivit statisticilor realizate de World Wide Fund for Nature, populaţia animalelor sălbatice a scăzut cu 60% între anii 1970 şi 2014.
‘Nu poate exista un viitor sănătos şi prosper pentru oameni pe o planetă cu o climă destabilizată, cu oceane şi râuri epuizate, cu sol degradat şi cu păduri defrişate, pe o planetă deposedată de biodiversitate’, a declarat directorul WWF Marco Lambertini
Regiunile cele mai afectate sunt cele de la tropice.
Pentru zona Caraibe / America de Sud bilanţul este ″înfricoşător” – cu 89% mai puţine efective de faună sălbatică în 44 de ani – iar în America de Nord şi Groenlanda situaţia se prezintă mai bine – cu 23% mai puţine efective. În zona vastă a Europei, a Africii de Nord şi Orientul Mijlociu scăderea este de 31%, scrie stirileprotv.ro.
Explicaţia constă, mai întâi, în pierderea habitatelor ca urmare a agriculturii intensive, a activităţilor de minerit, a urbanizării… ce a condus la defrişări, epuizarea sau scăderea calităţii solului. La acestea se adaugă pescuitul, braconajul, poluarea, speciile invazive, bolile, schimbările climatice.