În finalul anului 2019, Duan Ling, o femeie de afaceri din Wuhan, și soțul său chirurg, Fang Yushun, au început să audă vorbe în grupurile de discuții din spital despre o boală care se făcea tot mai resimțită în secțiile responsabile cu tratarea pacienților ce suferă de boli respiratorii, potrivit Reuters.
La început, Duan nu i-a acordat prea multă atenție.
Soțul său, Fang, revenise în țară în acel an, după o perioadă de studii în Statele Unite, iar cuplul, cu ambii parteneri având 36 de ani, plănuia să își întemeieze o familie, începând o rundă costisitoare de tratamente de fertilitate.
„Dar pe măsură ce au apărut din ce în ce mai multe știri, am început să realizăm că asta era ceva diferit de bolile infecțioase anterioare”, mărturisește Duan.
În puțin peste o lună, Fang devenea unul dintre primii oameni din lume care au contractat ceea ce avea să devină cunoscut drept COVID-19. De atunci, peste 75 de milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost depistate în toată lumea, iar numărul deceselor în rândul persoanelor pozitive a trecut de 1,6 milioane. Aproape 53 de milioane de persoane s-au vindecat.
În faza timpurie a epidemiei din Wuhan, spitalele orașului erau sufocate de pacienți, ritmul de testare era unul modest și mulți doctori își desfășurau activitatea fără protecție specifică.
„La acea vreme, o mulțime de pacienți nediagnosticați apăreau deja în Wuhan. De asta încă nu știm cum s-a infectat”, spune Duan.
Probabil Fang a contractat boala în spitalul în care lucrează, dar cuplul trăia oricum la câțiva pași de piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, unde primele anchete epidemiologice scoteau la iveală o conexiune de cazuri, ceea ce de altfel avea să și conducă la descoperirea bolii.
În ziua în care a fost confirmat, mai precis în 3 februarie, puțin peste 420 de persoane cu COVID-19 și-au găsit sfârșitul, iar autoritățile din Wuhan începuseră să raporteze mii de cazuri nou depistate în fiecare zi.
Wuhan era atunci deja de două săptămâni într-un lockdown care s-a prelungit pe 76 de zile, timp în care orașul a fost efectiv deconectat de la restul Chinei.
„În sfârșit am simțit că numerele nu sunt numai niște fapte reci, pentru că una dintre acele 2.388 de persoane (n.r. – confirmate cu COVID-19) e protectorul micuței mele familii”, a adăugat Duan.
Fang a fost, totuși, norocos. Deși aproape 4.000 de persoane cu coronavirus mureau în cele din urmă la Wuhan, cazul său a fost unul moderat și a fost nevoit să meargă la serviciu chiar și după ce a început să manifeste primele simptome, își amintește Duan.
La rândul ei, Duan crede că și ea a fost infectată cu noul coronavirus, pentru că prezenta o oarecare simptomatologie în aceeași perioadă, însă ritmul de testare în Wuhan a fost unul modest în primele luni din 2020, fiind practic limitat la o parte din actorii de primă linie și pacienții în stare gravă.
Astăzi, Wuhan a revenit în mare parte la normalitate. Orașul nu a mai raportat niciun caz de COVID-19 de luni întregi, iar străzile, barurile și piețele sale sunt pline de oameni.
„Viața este de fapt destul de scurtă și viața este, de asemenea, un proces cu multe surprize. Fiecare zi de pace și liniște este de fapt destul de prețioasă. Deci, ne vom prețui timpul împreună mai mult pe viitor”, a subliniat Duan.