Copiii prematuri care se bazează pe incubatoare alimentate cu energie electrică pentru a-i menține în viață sunt în „pericol grav” în Fâșia Gaza, a avertizat un medic pe fondul penuriei de combustibil din teritoriul asediat.
Criza umanitară din Fâșia Gaza, unde Israelul a desfășurat lovituri aeriene grele, se agravează. La Spitalul Nasser din sudul Khan Younis, pacienții continuă să sosească. Lipsa de medicamente și echipamente medicale a adus spitalul în pragul colapsului.
Dr. Mohammed Qandeel, șeful secției de urgență, a avertizat luni că spitalul va deveni în curând un cimitir uriaș. Centrala electrică principală din Gaza a încetat să mai furnizeze energie electrică, spitalul are suficient curent doar pentru câteva zile. Generatorul spitalului este acum singura sa sursă de energie.
Dacă se întrerupe curentul, unitatea de terapie intensivă nu poate funcționa. Zeci de pacienți care beneficiază de suport vital și bebeluși aflați în incubatoare ar putea muri.
Peste 250 de persoane rănite în atacuri aeriene sunt aduse la spital în fiecare zi. După triaj, medicii de la camera de urgență sunt obligați să ia decizii dureroase pe fondul circumstanțelor.
Qandeel, în vârstă de 35 de ani, și-a exprimat frustrarea, spunând că medicii ar trebui să salveze vieți, dar în acest moment trebuie să-i lase pe unii pacienți să moară dacă cred că nu îi pot salva.
Mulți copii se numără printre pacienții care au fost transportați de urgență la Spitalul Nasser. Copiii mici loviti de o explozie au mai multe șanse de a suferi răni complexe și de a se confrunta cu afecțiuni care pun viața în pericol, a spus dr. Mohammed Tayyem, un medic pediatru în vârstă de 37 de ani la spital. Mulți dintre copiii din spital și-au pierdut familiile în atacuri aeriene și nu au rude care să aibă grijă de ei.
Opt bebeluși primesc în prezent medicamente și alte tratamente în incubatoare la unitatea de nou-născuți a spitalului. Aceste incubatoare sunt alimentate cu energie electrică, dar vor înceta să funcționeze dacă generatoarele spitalului rămân fără combustibil.
„Vă puteți imagina că până și bebelușii ar putea muri pentru că spitalul nostru nu are electricitate?” a declarat Doaa El Najjar, o asistentă de 30 de ani. „Ar fi o tragedie.”
Spitalul avea inițial 240 de paturi. Unele paturi sunt acum împărțite de pacienți, iar sălile de conferințe și verandele au fost, de asemenea, transformate în saloane. În prezent, aproximativ 500 de persoane sunt tratate la spital.