Un comandant adjunct al armatei ucrainene, Dovbysh, care suferea de depresie, lucrează acum cu veterani de război care se luptă să facă față unor traume fizice și psihologice. Unii suferă de anxietate. Alții și-au pierdut membrele și se adaptează la o nouă viață cu proteze.
„Pentru acești tipi este un proces lung. Ei trebuie să găsească un motiv pentru a continua să trăiască. Câțiva vor să se sinucidă”, a spus el, adăugând că știa de cazuri de sinucidere din alte unități.
Serhii Dovbysh s-a luptat el însuși cu depresia, după ce în război, a văzut că tinerii soldați aflați sub comanda lui mureau în luptă. El s-a simțit responsabil.
„Totul mi s-a rupt în suflet. Ești în viață, dar nu te simți în viață, simți că ai murit deja”, a spus el. El a estimat că aproximativ 10% dintre bărbații din batalionul său au fost uciși în timpul luptei și o altă treime a fost rănită. „Mănânci cu oamenii. Luni de zile împarți o cameră cu ei. Este ca o mare familie. Când mor, simți o rană direct în inimă.”
Războiul din Ucraina a exacerbat problemele sale de sănătate mintală preexistente, a spus el, într-o perioadă stresantă în care abia mai avea timp să mănânce sau să doarmă. „Am vrut să fiu curajos și puternic, să îmi protejez țara și orașul. Dar a fost greu să fac față. Știai că rușii ar putea ataca în orice moment.”
Acum există aproximativ 1 milion de membri actuali și foști ai forțelor armate. Dovbysh a spus că guvernul face tot posibilul, dar provocarea de a face față la atât de mulți veterani e foarte grea.
Terapeutul militar Mykhailo Parfonov spune că veteranii au o gamă largă de probleme, inclusiv daune fizice cauzate de mine, tulburare de stres post-traumatic, depresie, coșmaruri și atacuri de panică. Scopul în sine al recuperării lor e reabilitarea soldaților astfel încât aceștia să poată reveni în prima linie, a spus el.
Paul Niland, un scriitor și om de afaceri irlandez care locuiește la Kiev, care în 2019 a fondat linia telefonică telefonică pentru prevenirea sinuciderii și sprijin pentru sănătatea mintală Lifeline Ukraine, a declarat că, de la începutul războiului, numărul de cazuri e de patru ori mai mare.
Rata de sinucidere a Ucrainei rămâne ridicată și peste nivelul UE – în 2020, 30,6 decese la 100.000 de persoane, față de o medie globală de 10,4.