Veteranii americani își lasă familiile și pleacă la război în Ucraina: „Voi fi alături de oricine dorește să lupte pentru propria libertate. Afganii nu au ripostat, dar ucrainenii continuă să lupte”

Veteranii americani își lasă familiile și pleacă la război în Ucraina: „Voi fi alături de oricine dorește să lupte pentru propria libertate. Afganii nu au ripostat, dar ucrainenii continuă să lupte”
Foto: Hepta - Lukas Kabon / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Mai mulți veterani militari americani și-au lăsat familiile acasă și și-au golit conturile ca să-și riște viețile pe frontul din Ucraina. Au fost inspirați de puterea ucrainenilor, faptul că luptă cu atâta ambiție pentru țara lor, dar au fost impresionați și de Volodimir Zelenski, președintele care a ales să fie alături de poporul său. „Vreau muniție, nu o plimbare”, replica dată când i s-a propus să fie scos în siguranță din Ucraina, va rămâne cu siguranță în istorie.

„Motivația ucrainenilor te inspiră”

Jason, care a cerut ca numele lui să nu fie folosit, a povestit pentru publicația Christian Science Monitor că urmărea războiul din siguranța casei sale din Maryland. Fost medic de luptă al armatei americane, el a fost puternic impresionat de curajul ucrainenilor.

Acest război din Ucraina „ardea în mine” de la început, a spus Jason.

„Ceea ce m-a făcut să știu că voi veni aici imediat a fost doar determinarea și motivația ucrainenilor. Am văzut negustori, studente de 17 ani și fermieri – oameni care nu au ținut puști în viața lor. Te inspiră”, a mai afirmat bărbatul, citat de ziare.com.

El se află acum în orașul Liov, din vestul Ucrainei, unde s-a alăturat organizației non-profit Sons of Liberty International (SOLI) pentru a ajuta la pregătirea ucraineanilor pentru luptă: „O fac fără nimic; ei dau totul”.

Jason a fost impresionat și de președintele ucrainean Zelenski: „Faptul că acel om a rămas aici m-a motivat până la punctul în care am mers la Ambasada Ucrainei”

„Am crezut că soția mea va fi supărată, dar ea a spus: „Știam că pleci din momentul în care s-a întâmplat asta” Ne-am golit contul de economii… dar a fost în regulă cu asta”, a mai povestit el.

SOLI a fost fondat în 2014 de Matthew VanDyke, fost realizator de documentare.

„Este, de asemenea, doar un conflict foarte clar, cu o democrație invadată în esență de un stat autoritar și o acaparare de pământ. E clar care este binele și răul aici”, a spus VanDyke.

Putin, noul Hitler? „Ne-am întors în 1938…”

De la distanță predă și Cameron Albin, fost căpitan al Corpului Marin al SUA, un veteran cu trei tururi în Irak. El a adaptat programa pe care o folosea cândva pentru a-i antrena pe irakieni, pentru lupta din Ucraina: „Aceștia sunt măcelari, brutari și producători de sfeșnice, așa că trec de la zero la erou într-un timp foarte scurt. Măcar este singurul lucru mic pe care îl pot face și să fiu totuși un soț bun și un tată bun”.

„Aceasta este o agresiune imperială, în stilul 1914-1938. Scuzele pe care (președintele rus Vladimir Putin) le folosește – Minoritățile etnice sunt maltratate, așa că trebuie să intru și să anexez acest teritoriu – tot ce trebuie să facem este să luăm Crimeea și să o înlocuim cu Regiunea Sudeților, și ne-am întors în 1938”, a mai spus Albin.

„Poporul afgan nu a ripostat. Ucrainenii continuă să lupte”

Erik Inbody, un infanterist veteran care a petrecut cinci ani în Marine Corps, și-a lăsat în urmă familie, inclusiv fetița de 4 ani, și slujba de sudor, și s-a alăturat și el ucrainenilor.

Vara trecută, el plănuise să meagă și în Afganistan, „dar când m-am uitat la poporul afgan, ei nu au ripostat”.

„Voi fi alături de oricine dorește să se ridice și să lupte pentru propria libertate … Iar ucrainenii nu au cedat. Ei continuă să lupte; asta m-a inspirat”, a spus Inbody.

El a mai afirmat că nu i-a fost deloc ușor să-și părăsescă fiica: „Dar nu o pot învăța cum să facă ceea ce trebuie, dacă nu sunt dispus să o fac eu”.

„Aveam un mic cont de economii care acum este gol. Eu cred în ceea ce facem aici. Eu cred în luptă. Și aceștia sunt oameni normali – oameni normali, obișnuiți. Au cerut ajutor cu așteptări minime. Există o concepție greșită că este nevoie de bugete de sute de milioane de dolari pentru a influența războaiele”, spune el. „Lucrurile mici pot face o mare diferență, iar asta este valabil pentru instruirea, furnizarea și consilierea din aceste tipuri de conflicte”, mai susținut Erik Inbody.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`